Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

Novemberi Club: Üzleti innováció biztonsági rések nélkül Milyen információtechnológiai és üzleti kihívások elé állítja mindez a cégeket? Hogyan óvjuk meg a vállalatunk és ügyfeleink adatait az összekapcsolt világban? Az ITB Club novemberi rendezvényén ezekre a kérdésekre is választ keresünk meghívott előadóink, Gölcz Dénes, a Panda Security Hungary ügyvezető igazgatójának és dr. Szakál László, a Capture vezetőjének segítségével.

Időpont:
 2019. november 12., 9:00–11:00
Helyszín:
 KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

TECHNOLOGY

USA - örökös blokád lesz a Huawei és a ZTE ellen? Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) azt akarja elérni, hogy vonatkozzon örökös tilalom a Huawei és a ZTE kínai cégekre. Az elképzelések alapján az FCC a következő hónapban azért fog érvelni az illetékes amerikai szerveknél, hogy mind a két kínai óriáscéget minősítsék az USA nemzetbiztonságára veszélyes vállalkozásnak. Az örökös vagy legalább is hosszú távú állami blokád azt jelentené, hogy a Huawei és a ZTE sem nyerhetne el a következő években, sőt, akár évtizedekben amerikai állami megrendeléseket.

Szerbiában és Horvátországban is könnyebb vállalkozni, mint Magyarországon Bár hosszú idő után először javult érdemben a vállalkozási környezet Magyarországon a Világbank ezt értékelő mutatószáma szerint, az üzletelés itthon még mindig nagyon körülményes a régióhoz képest. A Doing Business 2020 című kiadványában az 52. helyet sikerült megcsípnie hazánknak, pont ugyanazt, amit tíz évvel korábban. Az elmúlt évtizedben voltunk jó tíz helyezéssel előrébb és néhánnyal hátrébb is, miközben a kelet-közép-európai régió egy része tartósan előttünk jár, egy másik része pedig pont ebben az időszakban előzött meg.

Csak százan vannak, de övék a hazai GDP egyötöde – Térképen a legértékesebb magyar cégek Közel 65 ezren dolgoznak náluk, a felük Budapesten van, árbevételük a magyar GDP több mint egyötödét teszi ki. Idén harmadszor készítettük el a legértékesebb száz százalékban magyar kézben lévő cégek 100-as listáját. A teljes Magyar 100 lista a novemberi Forbes magazinban olvasható, addig is mutatjuk, melyik megyéből hány versenyző került fel a listára, és azt is, melyek a legértékesebb cégek a különböző régiókban.

Ugyan kinek és mire kellenének a cégem adatai? Két éve készült az az európai uniós felmérés, ami szerint a kis- és középvállalkozások kevesebb mint 30 százalékának van biztonsági szabályzata, azaz a többségük olyan veszélynek teszi ki magát, amivel sok esetben nincs is tisztában. A vállalkozások pedig hajlamosak csak akkor tenni érdemi lépéseket a kiberbiztonság kérdésében, ha megtörténik a baj - derült ki a Microsoft háttérbeszélgetésén, ahol a vállalkozások digitalizációjának legégetőbb kérdéseiről esett szó.

Nigériából érkezett a legújabb lengyel KKV-hitelező Újra kell rajzolni fejben a fintech térképet, mert nagyon megváltozott minden. A héten a Revolut keletre, egy afrikai startup pedig északra indult el. Lassan neki kell ülnünk térképet rajzolni, mert a pár éves fizetési térképünk teljesen elavulttá vált. Akkor még csak azt próbáltuk megjeleníteni, hogy az Apple, Samsung és Google fizetési szolgáltatásai hol elérhetőek. Azóta már Magyarországon is van Apple Pay, a neobankok pedig úgy kezdtek terjedni, hogy követni is nehéz. A hét eddigi legmeglepőbb húzása pedig talán az, hogy a nigériai KKV-hitelekkel foglalkozó Lidya nevű fintech terjeszkedésbe kezdett.

50 éve, hogy elindult az internet – egy értelmetlen üzenettel Ötven évvel korábban, 1969-ben sikerült először szöveges üzenetet továbbítani egy számítógépről egy másikra. Értelme mondjuk nem volt, de fontos mérföldkövet jelentett. A ma ismert internet 50 ével korábban, születésének évében még csak néhány hálózatra kapcsolt számítógépet jelentett – ezt valószínűleg mindenki ismeri, ahogy azt is, hogy az internet ősét Arpanetnek nevezték, a technológia pedig óriási szerepet játszott a ma ismert világháló kialakításában.

Meglepő értékei vannak Budapestnek, de összességében mégis csődtömeg A 2010-es évben a város eszközei a mérleg alapján 2227 milliárd forintot értek, ami 2018-ra 2280 milliárd forintra nőtt. Budapest vagyonának a legnagyobb része ingatlanban van. Az utolsó elérhető adatok alapján ez adja a teljes vagyon 69 százalékát, 1,5 ezer milliárd forintnál is többet. A fővárosi cégek 300 milliárdot érnek. A vagyon soknak tűnik, ezt azonban nem használhatja arra a főváros, amire csak akarja. Nem lehet például csak úgy pénzzé tenni, hiszen a teljes vagyon 57 százaléka egyáltalán nem forgalomképes, további 33 százaléka pedig csak korlátozottan. Nem adhatja el ha akarja sem a főváros az útjait, villamosvonalait, de még a legtöbb cégét sem.

Mitől lett sikeres a kisvállalati adó Magyarországon? A Tax Foundation idén hatodjára választotta az észt adórendszert a legversenyképesebbnek az OECD tagországok közül. A kedvező helyezésben jelentős szerepet játszott a társasági adó új alapokra helyezése. A 2000-ben bevezetett észt cash flow típusú adó a társaságok által elért eredmény helyett a tulajdonosoknak kiosztott osztalékot adóztatja, ezzel támogatva a nyereség újrabefektetését, így hosszú távon az egész gazdaság növekedését. Az elmúlt két évtized gazdasági teljesítménye, üzleti klímája és nemzetközi elismerések sorozata igazolta az észt újítás sikerességét. Elképzelhető, hogy egyszer – Lettországhoz hasonlóan – hazánk is követi Észtország példáját?

Elintézik, hogy otthon már mosni se kelljen – új startup lép a magyar piacra Egy spanyol startup, a Mr Jeff elindítja szolgáltatását a magyar piacon is, melynek lényege, hogy okostelefonos applikáción keresztül tudunk mosodai szolgáltatást rendelni – árulták el a cég képviselői. A mosnivalót egy futár viszi és hozza, a többit a Mr Jeff intézi – azt ígérik, gyorsan és kényelmesen. Amit a Mr Jeff kínál, tényleg pofon egyszerű: az Android- és iOS eszközökön elérhető applikáción vagy weboldalon keresztül történő megrendelés során a futár a megadott címen és időpontban felveszi a mosnivalót, majd egy szintén egyeztetett időpontban visszaviszi a tiszta és kivasalt ruhákat.

Dubaiban elkészült a világ legnagyobb kétszintes nyomtatott épülete Dubai köztudottan mindent megtesz a 3D nyomtatás népszerűsítéséért, és az eredmények sem maradnak el. Nem véletlenül, mert a városvezetés bevallottan a 3DP elsőszámú világhatalma, az additív gyártás világ-fővárosa megtisztelő címre pályázik. Nemrég újabb világcsúcsot döntöttek, ugyanis a városállam október 23-án bejelentette: a Warsan negyedben felhúzott 9,5 méter magas és 640 négyzetméter alapterületű konstrukció az első kétszintes nyomtatott épületként bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.

 

HUMAN

Bizakodóvá teszik a dolgozókat a női menedzserek Pozitívabban ítélik meg saját helyzetüket és jobban bíznak az előremenetelükben azoknak a cégeknek a munkavállalói, ahol magasabb arányban találhatók nők a vezetők között – többek között ez derült ki a Willis Towers Watson 1,7 millió alkalmazott körében végzett felméréséből. A hölgyek aránya még mindig igen alacsony a legnagyobb vállalkozások igazgatótanácsában, pedig ahol ott vannak, csökkentik a férfi vezérigazgatók túlzott önbizalmából adódó kockázatokat.

Emelkedik a szakképzésben oktatók bére, ösztöndíjakat kapnak a szakképzésben tanulók A 2020/2021-es tanévtől a szakképző intézményeknek két típusa lesz: a technikum és a szakképző iskola, az itt tanító több mint 32 ezer pedagógus bére átlagosan 30 százalékkal emelkedik - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László kiemelte, a következő tanévtől a szakképző intézményekben oktató tanárok már nem a köznevelési törvény, hanem a Munka törvénykönyvének hatálya alá tartoznak majd. A tanárok szabadsága azonban változatlan marad, továbbra is jogosultak lesznek a pedagógus igazolványra is. A jó szakemberek megtartása érdekében a pedagógusok - a szakmai és a közismereti tárgyat oktatók egyaránt - átlagosan 30 százalékos béremelésben részesülnek.

A világ legnagyobb vállalatait tanítja a pécsi Games for Business A gamifikáció zászlaja alatt szerveződő vállalati képzési platformjukkal olyan óriáscégeket tudhatnak partnereik között, mint a Deutsche Bahn vagy a Coca-Cola, de manapság már a világ egzotikusabb részeire is exportálják tudásuk. A Games for Business a toborzás és a képzések területén aratott sikereket, de azt vallják: minden olyan vállalkozásnál helyük van, ahol foglalkoznak az emberekkel és tudásátadásra van szükség. Magyarán mindenhol!

A pénznél is többet ér a feltöltött telefon A mobilunk működéséért sok mindenre hajlandóak vagyunk, mivel napjainkra létszükségletté vált a mindig feltöltött okostelefon. De felmerül a kérdés: Ön kinek töltené fel a telefonját a saját akkumulátorával? A mobiltelefonok ma már sokkal többet jelentenek a felhasználók számára egyszerű kommunikációs eszköznél. A Samsung kutatása alapján a magyar emberek erősen kötődnek a készülékükhöz és tartanak akkumulátorának lemerülésétől. A kutatás érdekes társadalmi jelenségeket is feltárt a telefonhasználattal, illetve Vezeték nélküli töltésmegosztással kapcsolatban, illetve a telefonhasználati etikettet illetően.

Tényleg semmit nem ér, ha havi 2500 forintot teszünk félre? Bár ismét nőtt a számuk, még mindig csak a magyarok 44 százaléka rendelkezik valamiféle megtakarítással - derült ki az OTP Öngondoskodási Indexéből. Az eredményeket bemutató sajtótájékoztató után Kovács Antallal, az OTP vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk arról, hogy miért nem akarnak félretenni a fiatalok, mennyit számít az optimista jövőkép, illetve, hogy mire elég, ha csak havi 2500 forintot tudunk megtakarítani.

A munkaerőpiacon nincs jele a gazdasági növekedés lassulásának A munkaerőpiaci adatokban semmi jele annak, hogy a gazdaság más területein már érzékelhetők a növekedés lassulásának első rezdülései, inkább a kicsit távolabbi jövő kérdése, vajon a nyugat-európai gazdaságok lefékeződése mennyiben hat Magyarországon - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a KSH legfrissebb foglalkoztatási és munkanélküliségi adatait.

Ingyenes új oldalt indít a YouTube kitalálója, ez is nagyot szólhat A YouTube napjaink egyik megkerülhetetlen platformja, számtalan híresség és márka használja, értéke óriási. Ezért is érdekes, mit sikerül kifőznie a videomegosztó egyik kitalálójának, aki új dolgon töri a fejét. Chad Hurley nevét 2006-ban ismerhette jobban a világ, amikor társaival több mint 1,6 milliárd dollárért eladta a YouTube-ot a Google-nek. A feltaláló eltűnt a rivaldafényből, de néhány órája megint róla szólnak a hírek: Hurley ugyanis új projekten dolgozik, amelyet jövő tavasszal tervez megismertetni a világgal.

A munkavállalók számára is fontos, hogyan alakul a kkv-k fejlesztési stratégiája A magyarországi munkavállalók 71 százaléka kis- és közepes vállalkozásoknál (kkv-k) dolgozik, így számukra sem mindegy, hogy hogyan alakul a kkv-k következő évtizedre szóló fejlesztési stratégiája - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. A stratégia megalkotása előtt ezer vállalkozás véleményét kérték ki különböző fórumokon, ezen kívül a dokumentumot értékelte a Vállalkozásfejlesztési Tanács, amelynek a szakszervezetek is tagjai - tette hozzá. Hangsúlyozta: különösen fontos a kkv-k fejlesztése, hiszen a gazdaság által megtermelt hozzáadott értéknek mintegy 47 százalékát és az export 20 százalékát a kkv-k biztosítják.

A munkaerőhiány átalakítja a budapesti irodapiacot A munkaerőért folyó verseny következményeként a bérlők az egyterű vagy cellás irodák helyett a variálható funkcionalitást részesítik előnyben, és az irodakialakítás költségei is jelentősen, 20-30 százalékkal emelkedtek a munkavállalók igényeihez igazodó komfortszolgáltatások miatt - ezek a főbb megállapításai a bérlőképviselettel foglalkozó VLK Cresa legfrissebb irodapiaci előrejelzésének. Hiába nő az összkínálat, az Y és Z generációhoz tartozó munkavállalók elvárásainak megfelelő irodaházból mégis hiány van, amely részben magyarázza, hogy miért nőttek 25 százalékkal az átlagos bérleti díjak Budapesten.

Ameddig szükséges, jól jön a vendégmunka A képzett külföldi munkaerő kontrollált bevonása nélkül már rövidebb távon is megoldhatatlan problémát okozna számos területen a munkaerőhiány. Ha pedig egy vállalat hosszú távon is képtelen megoldani a munkaerőhiányt, akár úgy is dönthet, hogy átszervezi, más országba telepíti termelését. Ilyen szempontból a vendégmunkások emelkedő száma - átmeneti megoldásként - előnyös a magyar munkavállalók számára, hozzájárul a hazai munkahelyek hosszú távú megőrzéséhez, és csökkenti a szezonálisan esetleg megugró túlmunkát - hívja fel a figyelmet a Prohuman.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bernáth Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4967 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: