Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

Novemberi Club: Üzleti innováció biztonsági rések nélkül Milyen információtechnológiai és üzleti kihívások elé állítja mindez a cégeket? Hogyan óvjuk meg a vállalatunk és ügyfeleink adatait az összekapcsolt világban? Az ITB Club novemberi rendezvényén ezekre a kérdésekre is választ keresünk meghívott előadóink, Gölcz Dénes, a Panda Security Hungary ügyvezető igazgatójának és dr. Szakál László, a Capture vezetőjének segítségével.

Időpont:
 2019. november 12., 9:00–11:00
Helyszín:
 KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

TECHNOLOGY

Közeleg az azonnali fizetések ideje Az új rendszer bevezetése számottevően növelheti a versenyképességet a bankszektorban, de lendület kaphat a mobilfizetések elterjedése is. Magyarországon jelenleg nem létezik olcsó, minden helyzetben használható magánszemélyek közötti elektronikus fizetési megoldás. Egy ilyen mobilfizetési megoldás használatával azoknál a kiskereskedőknél is megjelenhet elektronikus fizetési megoldás, ahol a jelenleg elérhető elektronikus fizetési megoldások magas ára vagy nehézkes implementációja miatt nem elérhető csak a készpénzes fizetés.

Gmail: hogyan sikerült 12 év alatt másfél milliárd felhasználót szerezni? A Gmailnek több mint 1,5 milliárd aktív felhasználója van a világon, és ma már ez a világ legnagyobb online e-mail szolgáltató. Mire a Google megkezdte a szolgáltatás működését 1999-ben, a Yahoo Mailnek már 12 millió, míg a Microsoft Hotmailnek 30 millió aktív felhasználója volt. Paul Buchheit, aki a Google alkalmazottja volt folyamatosan harcolt az online e-mail szolgáltatás bevezetéséért, de a cég vezetői nem értették, hogy egy keresőcégnek milyen előnye származhatna egy új levelezőrendszerből. Buchheit végül az ún. 20 százalékos belső projekt révén hozta létre a szolgáltatást.

Újabb amerikai csapás jöhet a Huaweinek Pár héten belül szavaznak az amerikai távközlési szabályozó hatóságok arról, hogy a Huawei és a ZTE biztonsági kockázatot jelentenek-e a vidéki hálózatfejlesztésekben. Ennek akár az is lehet a végkimenetele, hogy elesnek attól a 8,5 milliárd dolláros kormányzati alaptól, amit eszközök és szolgáltatások vásárlására költhetnek a távközlési szolgáltatók az Egyesült Államok vidéki, gyengébb szolgáltatási minőségű területein.

A budapesti coworking piac átalakulásából a kicsik profitálhatnak Döbbenetes iramban növekszik a közösségi irodák száma a világon. A piac lendületét jól mutatja, hogy a coworking szolgáltatást nyújtó vállalatok száma tíz év alatt 1000 (!) százalékkal nőtt. Ugyanakkor ez a kisebb, néhány tucat főnek otthont adó közösségeknek is jót tehet” – vélekedik Mekis Dániel, a Muse coworking alapítója. Az előrejelzések szerint pedig jövőre már több mint 26 ezer ilyen helyszín várja a dolgozni vágyókat. A növekedés üteme pedig a közeljövőben sem fog megtörni, hiszen a GCUC számai szerint a világon jelenleg 3,1 millióan választják a „rugalmas munkahelyeket”, míg 2022-re ez a szám meg fog duplázódni.

2-3 milliárd bankszámlával nem rendelkező embert szólíthatnak meg a fintechek Világszerte 2-3 milliárd ember nem fér hozzá pénzügyi szolgáltatásokhoz, mert nincs meg a megfelelő infrastruktúra hozzá vagy egyszerűen túl drágák a szolgáltatók. A fintechcégek számára a legnagyobb növekedési lehetőséget az rejti, hogy ezt a réteget szolgálják. Az Egyesült Államokban lényegében kétfajta pénzügyi szektor létezik: az egyik az olyan „mainstream” szereplőkből áll, mint a Chase, a Wells Fargo vagy a MasterCard, a másik pedig a kifejezetten kevésbé vagyonos rétegekre célzó, túlárazott személyi kölcsönökkel és más pénzügyi termékekkel házaló cégekből áll - véli Angela Strange, az Andreesen Horowitz partnere, aki a Forbes konferenciáján beszélt.

Hogyan érhet el domináns jelenlétet a közösségi médiában egy nagy ügynökhálózattal rendelkező cég? A biztosítók, az ingatlanügynökségek és az MLM rendszerben értékesítő cégek marketingesei is redszerint a szokásos modellel próbálkoznak a közösségi csatornákon: folyamatos posztolás a céges Facebook oldalon, esetleg Instagramon, vagy Linkedinen, és a posztok támogatása szponzorált hirdetésekkel. Mindenki ugyanazokkal a lehetőségekkel él, így nehéz kitűnni, kiemelkedni a konkurencia közül.

Kipróbálják az oroszok, milyen lenne az országot levágni az internetről November 1-jétől már éles a törvény, ami engedélyezi, hogy Oroszországot bármikor le lehessen vágni az internetről. Az első teszt hamarosan meg is kezdődik. Az orosz vezetés jó ideje fontolgatja már azt, hogy az országot le kellene vágni valahogyan az internetről. A dolog persze jóval előrébb tart már az egyszerű ötletelésnél: áprilisban a Duma megszavazta az ezt előkészítő törvényt, Vlagyimir Putyin pedig május elején alá is írta azt. A törvény néhány nap múlva élesedik is, a korábbi előírásoknak megfelelően ugyanis november 1-jén lép majd hatályba.

Az MI pörgeti a divatipart is A divatipar az egyik legnagyobb a világon, 2018-ban kb. 3 trillió dollárra becsülték az értékét, ami a globális GDP 2 százalékát teszi ki. A hagyományos divat-kiskereskedelmet, valamint az e-commerce nagy részét a ruházati és a divatcikkek eladása táplálja. Vajon a MI hatékonyabbá teszi a divatipart és kevésbé terheli majd a környezetet? Ma a mesterséges intelligencia az, amely nagy mértékben alakítja a divatipart is az értéklánc minden elemében; a tervezéstől és gyártástól kezdve a logisztikán át a marketingig és az értékesítésig, ezzel tovább duzzasztva az amúgy is kiélezett versenyt.

Sufnituning kibervédelem helyett felhőbe költözhetnek a magyar cégek Körülbelül 5 évvel ezelőtt a Microsoft teljes gőzzel a cloud irányába fordult, ha a vállalatok és a közszféra versenyképes szeretne maradni, akkor az infrastruktúrának a felhő irányába kell fejleszteni. Ugyanakkor ez a trend kiberbiztonsági kihívásokat is hoz magával – erről volt szó a Microsoft első Cloud Forum rendezvényén. A digitális biztonság nem egy egyszer elvégezhető feladat, hanem folyamatosan védeni kell az adatokat, felkutatni a biztonsági réseket.

Mindenkit meglepett a Spotify szárnyalása A legtöbb előzetes elemzői várakozást felülmúló harmadik negyedéves üzleti eredményeket jelentett tegnap a Spotify. A világ legnagyobb online zenestreaming-szolgáltatását jegyző svéd cég egy év alatt 23 millió fizető ügyfelet (prémium előfizetőt) szerzett, így a vállalat szolgáltatásáért mostanra mintegy 113 millióan fizetnek országonként és régiónként adott esetben eltérő összeget - az aktív felhasználói bázis mérete eközben szorosan megközelítette a 250 milliós álomhatárt.

 

HUMAN

Hat tipp a munkahelyi hibák kijavítására Bármennyire is tartunk a hibázás lehetőségétől, mindenki követ el bakikat. Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik – szól a jól ismert mondás. Hiba esetén a legfontosabb teendőnk, hogy ne tagadjunk, ne halogassunk és ne essünk pánikba! Gondoljunk úgy a hibára, mint a siker egyik alapfeltételére. Céges kultúrákban megannyi hibalehetőség adódhat nap mint nap: egy rosszul megválasztott hangnem a vezetőkkel, egy elfelejtett e-mail, elő nem készített értekezlet vagy elrontott gyártási terv. Összeállításunkban hat tippet adunk a munkahelyi hibák jóvátételére.

Megmutatjuk, Ázsia mennyire lehagyta Európát technológiailag – új budapesti techiskola indul Magyar vállalkozóknak szervez szuperintenzív tanulmányutat a Future Tech Institute nevű új iskola, amit Fazekas Barbara, a Green Fox Academy társalapítója és egykori vezetője, valamint a Google-megoldásokban utazó Aliz Technologies alapítottak. A tíznapos vezetői túra ázsiai techkonferenciákkal, meetupokkal és startupperekkel hozza össze a cégvezetőket, hogy jobban megismerjék és megértsék a helyi techpiac működését, lehetőségeit.

Elindult az innovatív egyetemisták startup képzése Az idei őszi szemeszterben három helyszínen indult útjára az egyetemi évek alatt születő, innovációkat támogató program, a Startup Campus University. A pályázók változatos témakörökben indították el a munkát, sok esetben koncentrálnak a fenntarthatóság kérdésére, de többen indulnak egészségügyi, oktatási fejlesztésekkel vagy különböző közösségi megoldásokat hozó projektekkel is. A program végén, az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures befektetési bizottsága dönt arról, hogy kik kapják meg a 15 millió forintos befektetést a további fejlesztésre.

Megkérdezték a hetedikeseket mit akarnak: Inkább pénzt, mint diplomát A pályaválasztás előtt álló hetedik osztályos általános iskolások több mint harmada szeretne diplomát, és tízből hét diák számára az egyik legfontosabb szempont jövőbeli munkájával kapcsolatban, hogy sok pénzt keressen - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) legfrissebb kutatásából. A GVI 9239 nappalis, hetedikes továbbtanulással és szakmaválasztással összefüggő terveit, céljait mérte fel a 2018-2019-es tanév második félévében végzett kutatásában.

A legtöbb cég azt hiszi, a videója virális tartalom lesz A Forbes összegezte, melyek azok a hibák, amit a márkák elkövetnek, mikor videót készítenek, és a címben jelzett állítást tartják az egyik legsúlyosabbnak. A valóság ezzel szemben az, hogy csak nagyon kevés videónak sikerül tényleg magától terjednie az interneten, ha ez a siker fokmérője, akkor a kudarc garantált – írja Kipp Bodnar, a Hubspot marketing vezetője.

Csak nő a bérszakadék: már 45 ezerrel kevesebbet keresnek a nők a férfiaknál Mindössze hét hónap leforgása alatt 7000 ezer forinttal nőtt a nettó differencia a férfiak és a nők átlagos keresete között. Ha röviden és tömören szeretnénk megfogalmazni a kormány álláspontját a férfiak és nők bérkülönbségével kapcsolatban, akkor azt kellene leírnunk, hogy minden jel szerint tétlenül nézi végig, ahogy nő a szakadék. Annak ellenére, hogy a kormány a családvédelmi akcióterv, a demográfiai fordulat elérése érdekében hosszú távú stratégiai megállapodást kötne a nőkkel. Legalábbis a 2018-as választások után még erről beszélt.

Depressziósan az irodában: hogy ismerhetjük fel a jeleket? Az biztos, hogy a munkahelyi környezetünk nagyban meghatározza az alaphangulatunkat. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a kollégánk azért halogatja a feladatait és veszíti el a motivációját, mert kialakulóban van nála a depresszió. Lauter Adrienn pszichológussal beszélgettünk a betegség leggyakoribb tüneteiről, és arról, hogyan segíthetünk magunknak és kollégáknak elkerülni vagy épp leküzdeni a depressziót.

Csúcsára érhetett a magyar foglalkoztatás A foglalkoztatottak száma 4,5 millió körül, a közmunkásokkal és külföldön dolgozókkal korrigált foglalkoztatottság 4,3 milió fő körül mozog hónapok óta, így elmondható, hogy a csúcsára ért az évek óta tartó munkaerőpiaci konjunktúra. Azt egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy az emelkedő trend megtorpanásáért a munkaerőhiány vagy esetleg már a gazdasági lassulás a felelős.

Ezért nem tudnak megtakarítani a magyarok A fiatalok körében főleg aggasztó a helyzet, inkább a mának élnek, minthogy a jövőjükre takarékoskodjanak. A 30 év alattiak több mint negyede úgy nyilatkozott, hogy nincs megtakarítása, bár lehetne. Akinek van megtakarítása általában a váratlan kiadásokra tesz félre. Az ilyen megtakarításoknak is az esetek 78 százalékában több mint a fele készpénzben van, ami viszont nem jó hír. A váratlan kiadás lehet egy új elektronikus eszköz megvásárlása, vagy betegség is korosztálytól függően.

Néhány tipp a jó tanulmányi szerződéshez Az ősz az iskolakezdés ideje, amin általában a gyerekek keseregni szoktak, azonban ősszel nem csak a lurkók, hanem szüleik is könnyen iskolapadban találhatják magukat. Ki önszántából, ki nem, de a képzések, szakmai tréningek szezonja ősszel van, ekkor lehet, sőt kell élni a fejlődés lehetőségével. A képzések nem kockázatmentesek: munkavállaló oldalról a képzés költsége, munkáltatói oldalról a képzettebb munkaerő kelendőségének kockázata merül fel. A kockázatok csökkenthetők egy tanulmányi szerződéssel.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bernáth Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4967 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: