Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

Portfolio Banking Technology 2019 Ha Önt is érdeklik a pénzügyi szektor legújabb fejlesztései, a fintech újdonságok és a banki digitalizáció, egyen részt a Portfolio november 14-ei Banking Technology konferenciáján!

Részletes program:
 http://bit.ly/359vRoD
Jelentkezés
http://bit.ly/2odqXq8 Regionális központot hoz létre Budapesten a Mastercard

 

TECHNOLOGY

A cégeké a legtöbb támogatás Az Európai Unió eddigi legnagyobb kutatás-fejlesztési és innovációs programján, a közvetlen brüsszeli támogatással működő Horizont 2020-on keresztül 1076 magyarországi pályázatnak 276 millió eurót, azaz mintegy 90 milliárd forintot ítéltek meg – derült ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által a Világgazdaság érdeklődésére közölt adatokból. Az úgynevezett kiválótudomány-pilléren belül az Európai Kutatási Tanács (ERC) területén a legeredményesebbek a magyar résztvevők, a hazai ERC-pályázatoknak 58,6 millió eurót szavaztak meg. 

Már nem akar Dunának menni a biznisz-szféra Most a fogyasztók zuhantak össze Októberben az előző havi durva bezuhanás után kissé emelkedett a GKI üzleti bizalmi indexe, a fogyasztói viszont sokat romlott. A GKI felmérése szerint az üzleti várakozások októberben kissé javultak a szeptemberi hároméves mélypontjukhoz képest, a fogyasztói bizalmi index viszont két hónapos javulás után sokat romlott, a konjunktúraindex csak hibahatáron belül mérséklődött, de így is közel hároméves mélypontján van.

Milyen keresőoptimalizálási trendekre számíthatunk 2020-ban? Az online marketing napról napra változik és így vele a keresőoptimalizálás is, éppen ezért túlságosan optimista kijelentés lenne, hogy előre láthatjuk a biztosan várható trendeket e területen. Ennek ellenére a nyugatabbra elhelyezkedő országokban évek óta tartó tendenciákra viszont teljes mértékben alapozhatunk és az olyan technológia folyamatokra is, mint például a mesterséges intelligencia (AI) térnyerése. Ezek elterjedése hazánkban csak idő kérdése. Tehát nézzünk meg olyan megoldásokat, amik akár versenyelőnyt is adhatnak a kevésbé felkészült weboldalakkal szemben.

Ez a cégek négy nagy kihívása a kibervédelemben 2019 első felében több mint 3800 jelentős mértékű adatszivárgási incidens történt, amelyek összesen mintegy 4,1 milliárd adatrekordot érintettek. Ez az előző év azonos időszakához képest több mint 50 százalékos növekedést jelent mind a rekordok, mind pedig az incidensek számában. Mi akadályozza a szervezeteket abban, hogy jobban védekezzenek, és mit tehetnek a biztonság növeléséért? Erre kereste a választ a Micro Focus legfrissebb kutatásában.

A Facebook feltalálta a videós arcfelismerés ellenszerét A Facebook mesterséges intelligencia (MI) kutatására szakosodott részlege fejlesztett egy gépi tanulásos rendszert, amely képes megváltoztatni a videóban szereplő emberek arcát, hogy ellehetetlenítse az arcfelismerő rendszerek általi azonosításukat. Hasonló megoldást mások is mutattak már be fotókhoz, de ez az első, amely mozgóképpel, sőt akár élőben is működik. A rendszer működésének lényege, hogy a videó szereplőjének arcát olyan mértékben módosítja, hogy szabad szemmel továbbra is emberi arcnak – akár még felismerhetőnek is – tűnjön, de a jelenlegi legjobb gépi arcfelismerő rendszerek se tudják azonosítani, majd ezt a módosított arcot húzza rá a videóra.

Mikor jön az e-kereskedelem kánaánja? Ahhoz, hogy Budapest és a magyar nagyvárosok az e-kereskedelem térnyeréséből igazán profitálhassanak több tényező is szükséges. Ezek egyike mindenképpen a jól kiépített infrastruktúra, ami elősegíti az online vásárlókat is kiszolgáló, nagyobb, de valójában bármilyen iparágban tevékenykedő cégek idetelepülését és növekedését. Másfelől ezeknek a cégeknek óriási helyigényük is van a raktározás és az üzemi tevékenységek ellátása miatt, amiben jelenleg nem áll jól a magyar piac, elnézve az üresen álló ipari ingatlanállomány rendkívül alacsony, Budapest környékén például 2 százalékos szintjét.

Digitális borravaló és újabb vidéki városok – terjeszkedik itthon a finn kajastartup Kevesebb, mint másfél éve jelent meg Budapesten a finn központú gasztrotech cég, a Wolt. Az ételkiszállító startup félórás kiszállítási időt teljesít a fővárosban, miközben a futárokat nyomon tudják követni az ételrendelők. Nagy újdonság volt, hogy kínálatukban megjelentek prémium éttermek is, mivel logisztikailag meg tudták oldani, hogy kiszállítsák az ő termékeiket is. A vállalat most azt közölte, hogy nemcsak külföldön, de Magyarországon is tovább terjeszkedik: az elmúlt hónapban elindították a győri, pécsi és debreceni házhozszállítást, az étteremportfolió folyamatos erősítése mellett a további vidéki terjeszkedés is a vállalat tervei között szerepel.

Negyedével nőtt az Airbnb forgalma Budapesten Tovább tudta növelni a már eleve magas piaci részesedését az Airbnb Budapesten. Tavaly a budapesti Airbnb szállásokon eltöltött vendégéjszakák száma meghaladta az 1,8 milliót, 25 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban, közölte a Colliers International tanácsadó társaság. Az Airbnb piaci részesedése az eltöltött vendégéjszakák alapján 2018 végére elérte a 20 százalékot, a fővárosi foglalható egységek száma pedig 10 százalékkal bővült egy év alatt.

Trump miatt juthatott gigamegrendeléshez a Microsoft Az amerikai Védelmi Minisztérium (U.S. Department of Defense – DoD) bejelentette, hogy a Microsoft nyerte el a Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) felhőinfrastruktúra kialakítására és működtetésére szóló pályázatot. A projekt értéke mintegy tízmilliárd dollár. A magas értékű megbízásra több nagy amerikai technológiai cég is pályázott korábban, de a Google tavaly, míg az Oracle és az IBM idén visszavonták a nevezést. Így az utolsó fordulóra csak két esélyes maradt: a Microsoft és az Amazon. Holott az iparági és üzleti szakértők egyértelműen az Amazon mellett tették le a voksukat, nem kis meglepetésre a Microsoft jött ki győztesen.

Decemberre végleg el fognak fogyni az IP-címek az interneten Az európai, közel-keleti, és közép-ázsiai, valamint egyesült királyságbeli internetes címeket menedzselőRIPE NCC a napokban bejelentette, hogy pár héten belül bekövetkezik a már évek óta lebegtetett „pokalipszis" esemény. Ugyanis végleg el fognak fogyni az eddig még szabad IPv4-es címtartományok - így ezek után új eszközöket már kizárólag csak a már meglévők terhére lehet majd kapcsolni az internetre.

 

HUMAN

A (meg)köszönés iskolája Néhány kedves szó az elvégzett munka elismeréseként – óriási lendületet adhat a pozitív visszajelzés a munkavállalóknak, ráadásul amellett, hogy hozzásegíti az adott vállalkozást a munkatársak megtartásához, a munkáltatói márkát is erősítheti. A köszönet kifejezésekor érdemes pontosan meghatározni, hogy miért hálás a vezető, de arra is oda kell figyelni, hogy ne éljen túlságosan gyakran ezzel az eszközzel.

Torz és púpos lesz a jövő irodai dolgozója Olyan, mintha egy horrorfilmből szabadult volna, de ez a bábu a Fellowes nevű, egészséges munkahelyi megoldásokat szolgáltató vállalat kreatív illusztrációja arra, hogyan fog kinézni a jövő munkavállalója, ha továbbra is egész nap az irodában ül, és a számítógép fölé görnyed. William Higham viselkedésszakértő szerint tényleg komoly egészségügyi következményekkel jár, ha nem figyelünk oda többek között a tartásunkra, arra, hogy eleget mozogjunk, és hogy ne nassoljunk ész nélkül a számítógép mellett.

A következő 15 évben még egyensúlyban lesz a nyugdíjrendszer A népesedési folyamatok alakulása miatt sokan aggódnak, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanná válik, és nem lesz már a megélhetést akár minimális szinten biztosító nyugdíjuk. Nos, a probléma valóban adott, mivel idővel jelentősen meg fog nőni a 65 éven felüliek aránya a népességen belül. Hogy milyen megoldások születnek majd a helyzet kezelésére, az még a jövő kérdése, azonban egy dolog megnyugtató: rövidtávon, azaz nagyjából 15 éven belül Magyarországon még nem borul fel a mai rendszer.

A diszlexiám segített abban, hogy sikeres legyek – vallja a milliárdos üzletemberRichard Branson, a Virgin Csoport dollármilliárdos alapítója szerint részben diszlexiájának köszönheti sikereit. Úgy véli, a diszlexiás emberek olyan készségekkel rendelkeznek, amelyek a jövő munkaerőpiacán egyre fontosabb szerepet kapnak majd. A napokban megjelent blogposztjában Richard Branson azt emelte ki, hogy a diszlexiás emberek egyik erőssége az élénk képzelőerő, megjegyezve, hogy Thomas Edison, Henry Ford és Steve Jobs is diszlexiásak voltak.

Olvasással brutálisan kiemelkedhetsz a mezőnyből 2017-ben, 12 évvel a legutóbbi hasonló (egyébként 1978 óta többször megismételt) olvasási szokásfelmérés után újra megvalósult egy adatfelvétel, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár égisze alatt, pályázati támogatással. Kiemelve a számunkra itt fontos lényeget: honfitársaink fele egyáltalán nem olvas könyvet. 29%-ra jellemző, hogy évente 1-2 esetleg 3 könyvet abszolvál. A sokat/rendszeresen olvasók aránya, akik legalább havonta beszippantanak egy könyvet, kevesebb mint 10%. Nagyjából minden korosztályban hasonló a helyzet egyébként. Némileg többet olvasnak a nők, az iskolázottabbak, a szellemi foglalkozásúak és a városban élők.

Az IBS UpSkill programja nyert a HR Best díj Toborzás kategóriájában Hagyományteremtő jelleggel indította el ebben az évben a HR Fest a legjobb személyzeti megoldásokat elismerő HR Best díjat. A Toborzás kategóriában az International Business School UpSkill programja győzött, több nagyvállalat megoldását is maga mögé utasítva. A kategóriában azoknak a projekteknek a nevezését várták, melyek új munkatársak felvételét segítik elő, illetve pályakezdőket célzó kezdeményezések is ide érkezhettek. Az értékelés folyamán fontos szempont volt az innovativitás, a mérhetőség és a kidolgozott módszertan, valamint hogy a levont tanulságok mennyire segíthetnek másokat hasonló megoldások megvalósításában.

Igazolni kell az egészségügyi biztosítás meglétét az uniós üzleti utakon Minden Európai Unión (EU) belüli üzleti útra, konferenciára induló munkavállalónak megfelelő módon dokumentált egészségügyi biztosítással kell rendelkeznie, mivel sürgős ellátás esetén nélkülözhetetlen az A1-es dokumentum bemutatása a kórházban vagy egészségügyi intézményben - hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST, hozzátéve, hogy az igazolás hiányával súlyos költséget kockáztat a kiküldő vállalat.

Több százezer magyar nyugdíjas kénytelen dolgozni - Lesújtó lehetőségeik vannak Pontos adat arra vonatkozóan, hogy hány magyar dolgozik a nyugdíj mellett, nincs. Becslések szerint legalább kétszázezren lehetnek azok a 65 év felettiek, akik munkát vállalnak, hogy kiegészítsék nyugdíjukat, ez a szám pedig a jövőben nőhet is a január elsejétől hatályba lépett adó- és járulékváltozások következtében. Ennek eredménye ugyanis az, hogy anyagilag nagyon megéri nyugdíj mellett dolgozni és a munkáltatónak is előnyt jelent a nyugdíjasok foglalkoztatása. De vajon milyen munkák közül válogathatnak az idős dolgozók? És mit gondolnak a cégek a nyugdíjasok foglalkoztatásáról?

Az összeomlásnak így vagy úgy, de meg kell jelennie – interjú Sárvári Györggyel A belső harcos esszenciája az ugrás bátorsága, egyfajta vakugrás, amit minden embernek meg kell tennie az életében - állítja Sárvári György pszichológus-coach. Hazánk egyik legmeghatározóbb szakembere szerint a személyes és a szakmai én összeérve integráns egészet képez, összeomlás nélkül pedig nem lehetséges az újjászületés. A szakember részletesen beszél saját módszereiről, az intuitív működésről, az erős jelenlétről és a semlegesség elvetéséről, s néhány kemény helyzetbe is beavatott minket.

Az utóbbi évek új pszichológiai témája: a fiatalok ökoszorongása A közelgő klímakatasztrófa jelentősen befolyásolja a fiatal generációk hangulatát, jövőképét. A pszichológusok általános tapasztalata, hogy az emberekben egyre erősebb az úgynevezett ökoszorongás, ami az egyre aggasztóbb időjárási anomáliák nyomán alakul ki. Egy amerikai kutatásból az is kiderült, hogy a szélsőséges klimatikus eseményeket (mondjuk egy trópusi ciklon pusztítását vagy egy özönvízszerű áradást) átélt fiatalok közel fele utóbb poszttraumás stressz szindróma tüneteit produkálja.

Az életkor és a munkavégzés innovációja Ma az átlagéletkor folyamatos növekedést mutat, és a most hatvan, hetvenévesek akár kilencven éves korukig és élhetnek. Ezzel együtt jár az a paradigmaváltás is, hogy sokkal tovább tart az aktívabb élet, akár a munkavégzés is. De ehhez szükség van olyan munkahelyek, munkakörök megteremtésére, amelyek képesek arra, hogy egy ilyen hosszú életet is motiváltan töltsék meg. Ehhez természetesen a megfelelő munkakörülmények és az irodai környezet is hozzájárul.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bernáth Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4967 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: