Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

BusinessForum 2019 Jönnek az önvezető autók! Van, aki már alig várja azt az időt, hogy önvezető autó szállítsa munkába, míg mások ódzkodnak ettől, mondván, éppen a vezetés élménye veszik el az önvezető autók hadrendbe állításával. Holt tartanak a fejlesztések? Kerekasztal-beszélgetés a technológiai paradigmaváltás jegyében az itelligence Hungary SAP-fókuszú IT-konferenciáján. 

Részletes program és regisztráció: https://itel.li/businessforum

Kövesse Ön is az itelligence Hungary social media csatornáit!
> Facebook:
 https://www.facebook.com/itelligencehungary/
> LinkedIn:
 https://www.linkedin.com/company/itelligence-hungary-kft./

 

TECHNOLOGY

A blockchain akár garnélák nyomon követésére is alkalmazható Szabolcsi András, az év innovatív terméke díjjal kitüntetett BlockBen szakértőjének elemzéséből kiderül: a TAJ-visszaélések vagy a kilométerórák visszatekerésének megakadályozása mellett az online fizetés gyorsabbá és biztonságosabbá tételét is lehetővé teszi a blockchain.
Indiából érkező garnélarák-szállítmányait rövidesen blockchain-technológiával fogja követni és nyilvántartani az amerikai kiskereskedelmi óriás, a Walmart. Az Európai Unió az áfacsalások megelőzésében szán szerepet a technológiának, Madrid pedig a teljes tömegközlekedési hálózatát szervezi egyetlen, blockchain-alapú elektronikus fizetési rendszerbe és applikációba.

Egy olasz falu azért könyörög, hogy senki ne használja a Google Térképet Még Baunei polgármestere is amellett kampányol, hogy a turisták hanyagolják a Google Térképet, mert a náluk valamiért nem úgy működik, ahogy kellene. A Google Maps bárhol képes fura dolgokat csinálni, de az, ami egy olaszországi faluban történik, már több a soknál: az autósok rendszerint árokba csúsznak, beragadnak, és az is gyakori, hogy turistákat kell kimenteni, mert a Térkép nem jól navigálja őket – írja a The Guardian.

Még több pénzt öntenek az év bukásába Előrehaladott tárgyalásokat folytat a Softbank a WeWorkkel a cég megmentése érdekében – állítják az ügyhöz közel álló források. A japán konglomerátum további milliárdokat önthet a problémákkal küszködő WeWorkbe, amiért cserébe megszerezheti a többségi részesedést, a csodabogár alapító pedig már csak tanácsadóként vehet részt majd a vállalat életében. A tranzakció 7,5 és 8 milliárd dollár közé értékeli be a WeWorköt, ami már köszönőviszonyban sincs azzal a 60 milliárd dolláros vállalatértékkel, amit a cég jobb napjaiban becsültek a piacok.

Inside ITB 2019 – Hogyan lehet növelni a „digitális zöldfülűek” biztonságát? A klasszikus ICT-felhasználóknak számító területek, mint a pénzügyi szegmens, a járműipar-közlekedés, az egészségügy vagy az energetika mellett valóságos digitális cunami ért el olyan területeket is, mint a jog, az agrárium, a sport vagy ingatlanok világa. Miközben az információbiztonság a klasszikus területek vállalatainál sem feltétlenül acélos, az újonnan digitalizálódó szervezetek sokszor esetleg még azt sem tudják, hogy milyen veszélyek fenyegetik őket a kibertérben és hogyan védekezhetnének ellenük. Hogyan lehet csökkenteni kitettségüket a kockázatoknak? A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Csinos Tamás (Clico), Gyimesi Csaba (PwC) és Nagy Róbert (Hungarocontrol).

Hallgassa meg a kerekasztal-beszélgetést az ITB média-tudásközpont podcast csatornáján!

A WiFi 6 technológiával az iskolák valódi digitális előnyre tehetnek szert A Zyxel bejelentette legújabb WiFi 6 (11ax) hozzáférési pont (AP) sorozatának megjelenését, amelyet az osztálytermekben és egyéb magas sűrűségű környezetben fellépő hálózati túlterhelés feloldására terveztek. A tanárok és diákok egyre többször használnak okostáblákat, laptopokat és tableteket a tanórák alkalmával. Viszont, ha azt vesszük, hogy akár 30-40 diák is tanulhat egyszerre egy teremben, az iskoláknak egyre nagyobb kihívást jelent a megfelelő hálózati teljesítmény megteremtése, ideértve többek között a letöltési sebességet, a videók betöltését, vagy a digitális interaktív tanuláshoz kapcsolódó élményeket.

A Microsoft lehet az SAP felhőprojektjének fő kivitelezője Felhőszolgáltatási megállapodásuk meghosszabbításáról döntött az SAP és a Microsoft – írja a Wall Street Journal. A két vállalat májusban indított egy közös felhőprojektet Embrace néven, az együttműködésnek része volt az Alphabet Google Cloudja és az Amazon Web Services is. A napokban a hosszabbításról egyelőre csak az SAP és a Microsoft döntött. Az idei év elején kezdte el szolgáltatásainak számottevő részét a felhőbe költöztetni az SAP, ennek a része az említett megállapodás is.

A Universal Robots nagy teherbírású kobotot dob piacra Globális piacvezetőként a robottechnológiai vállalat piacra dobta a UR16e kobot termékét, amely rendkívüli teherbírásával könnyíti meg a gyártási folyamatokat. Napjainkban a gyártási folyamatok jelentős átalakuláson mennek keresztül, a vállalatok egyre inkább az automatizált megoldások felé hajlanak, amelyek egyszerre csökkentik a költségeket és a kockázatokat. Jelenleg 37 ezer UR kobot működik világszerte, melyek nélkülözhetetlen feladatot látnak el a gyártókörnyezetben, beleértve az összeszerelést, felvételt és lerakást, polírozást, raklapozást, gépkiszolgálást és a csavarhúzást is.

Már lehet pályázni a Marketing Diamond Awards-ra A Magyar Marketing Szövetség ötödik alkalommal keresi a 2015-ben megalapított Marketing Diamond Awards - Országos Marketinggyémánt Díj - legjobbjait. A zsűri a marketing munka szakmaiságát, hatásosságát ismeri el a marketinggyémánttal. A legtöbb marketinggyémánt elismerést szerző ügynökség Az Év Ügynöksége 2019”, ügyféloldali cég esetében pedig „Az Év Marketingaktív Vállalkozása 2019” Díjat nyeri el.

Prága kitiltja az e-rollereket, itthon nincs változás Prágában felmondta a megállapodást a városvezetés az elektromos rollerek kölcsönzésével foglalkozó céggel, számol be róla az euronews. A cég tavaly ősz óta foglalkozott a rollerek bérbeadásával, azonban egyre nagyobb gondot kezdtek jelenteni a járdákon széthagyott és a közlekedést akadályozó járművek. A főváros jelezte, hogy nem a Lime prágai működését akarja betiltani, csak jelezni szerette volna a vállalat felé, hogy ez így nincs rendjén.

OEE-mérés – az ipar 4.0 előszobája Az OEE-mutató (Overall Equipment Effectiveness) jelentősége nem csak abban áll, hogy a termelő berendezésekről, gépekről, folyamatokról információt lehet összegyűjteni és megjeleníteni. A valós idejű OEE-mérés gyakran az ipar 4.0 felé vezető út első lépésének is tekinthető amiatt, hogy – a többi alkalmazáshoz képest legalábbis – könnyen érthető minden fél számára, jól mérhető a megtérülése és egyszerűen megoldható informatikai feladat. Bóna Péter, a Com-Forth Kft. ügyvezetője összeszedte azokat a legfontosabb döntési pontokat és potenciális zsákutcákat, amelyek egy OEE-adatgyűjtési projekt elindítása során felmerülhetnek.

Nem „Monzók és Revolutok” uralják majd a bankszektort, de nagy változások közelednek 2022-re 45 ezer milliárd dollárnyi befektetés mehet ESG befektetésbe - kezdte a Dorsum Klubon tartott első előadásában Ács Barnabás, a Refinitiv (Reuters) regionális igazgatója. Az ESG-befektetések (környezetileg, társadalmilag, és a vállalatirányítási szempontból nagy hasznossággal bíró, fenntartható jövőt építő alapok és befektetések) azért is teljesítenek sokszor jobban, mint társaik, mert az ESG-fókusszal bíró vállalatok teljesítménye alacsonyabb volatilitású, mindeközben pedig magasabb értékkel bírnak, így esetleges piaci turbulencia idején is ütésállóbbak.


Októberi Club: Ügyfélközpontú szolgáltatások Új trendek az e-közigazgatás terén Az októberi ITB Clubon, ahol a NISZ Zrt. képviselői, Vetési Iván, ügyfélkapcsolati és szolgáltatási vezérigazgató-helyettes, valamint Pándi Boglárka, szolgáltatásfejlesztési és termékmenedzsment igazgató mutatja be az e-közigazgatás terén megvalósult megoldásokat, azok elterjedtségét és a felhasználók számára nyújtotta előnyét.
Időpont: 2019. október 29., 8:30–10:30
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

HUMAN

1984 az irodában? Egyre több helyen vetik be a gépi eszközöket az alkalmazottak tevékenységének nyilvántartására, ellenőrzésére. Míg rövidtávon hatásos az ellenőrzés, hosszú távon inkább az érzelmi intelligencia eszközeit érdemes a jó vezetőnek bevetnie kollégái teljesítményének növelésére. Hazánkban számos szabályozás foglalkozik a munkahelyi megfigyelés korlátaival és lehetőségeivel. A munka törvénykönyve szinte korlátlan jogot ad a munkavállaló megfigyelésére, nyilván a személyiségi jogok, az emberi méltóság tiszteletben tartásával.

A krízishelyzet nem csak szakmailag, lelkileg is kihívás - ezt is kezeli az interim menedzser Egyre népszerűbb a vezetők körében az a vágy, hogy külső szakemberként dolgozzanak és oldjanak meg helyzeteket cégeknél. Ezek az emberek szeretik a kihívásokat és a vészhelyzeteket, de ez csak az első belépési kód, hogy megfeleljenek az interim lét kihívásainak. Sokan azt gondolják, hogy 10-20, pláne 30 év profi szervezetekben eltöltött idő bőven elég tudás arra, hogy utána interimként 3-6-9 hónap alatt rendbe tegyenek egy részleget vagy területet egy szervezetben. A szakmai tapasztalat óriási érték az interimmé válásban, és ha közben valaki sokáig vezető is, akkor azt gondolhatja hogy készen van a feladatra.

Ösztönök kontra számítások: miért olyan nehéz az adatvezérelt döntéshozatal? Miért van az, hogy bár mindenhonnan azt halljuk, hogy jobb döntéseket eredményez az adatalapúság, néha mégis olyan nehezen vesszük rá magunkat, hogy a gyakorlatban alkalmazzuk? A PwC felmérése szerint az erősen adatközpontú szervezetek háromszor nagyobb valószínűséggel számolnak be a döntéshozatal jelentős javulásáról. J. M. Keynes már 1936-ben arról írt A foglalkoztatás, a kamat és a pénz általános elmélete című könyvében, hogy a beruházási döntések meghozatala során sokkal inkább ösztöneikre (animal spirits), mint a racionális számításokra támaszkodnak a cégek és az azokat vezető emberek.

A mikrovakáció lehet a munkahelyi stressz ellenszere? A Harvard Business Review arról ír, hogy a rövidebb, néhány órás vagy 1-2 napos mikrovakációk jóval kevesebb stressz okoznak a munkavállalóknak, mint az egy vagy több hetes nyaralások. A lap szerint egy hosszabb nyaralás megtervezése, a szállás lefoglalása és a munkahelyi helyettesítés elintézése sokak számára stresszt okoz, ráadásul ilyenkor nagy valószínűséggel a nyaralás közben is a munkahelyi e-mailjeit olvasgatja majd a dolgozó.

9 egyszerű tipp a környezetbarát irodáért Néhány egyszerű és jelentős anyagi befektetést sem igénylő lépéssel környezetkímélőbbé tehető az irodai működés. Egy kis odafigyeléssel a világításra, a vízhasználatra, kávéfogyasztásra komoly előrelépést lehet tenni. A Shopalike összegyűjtötte a kihívásokat és a megoldási javaslatokat is. A lehetőségek között szerepel a LED világításra váltás, a nyomtató papír újrahasznosítása és a légkondi lecserélése zöld növényekre. A lehetőségeket összefoglalták egy látványos infografikában.

7 szempont, hogy Téged hívjanak be interjúra Az önéletrajz elkészítésekor ne felejtsd el, miért írod: azért, hogy személyes meghallgatást szerezzen neked. Egyetlen közös ismertetőjegye van minden jó önéletrajznak: az elküldését interjúmeghívás követi. Mondhat bárki bármit, ha nem hívtak be interjúra, akkor az önéletrajz nem érte el a célját. Ennek a célnak kell alárendelni a tartalmat és a formátumot. A következőkben Karrier Intézet segítségével összegyűjtöttük a 7 legfontosabb tudnivalót, amit felhasználva elérheted, hogy téged hívjanak interjúra.

Lenne értelme a nyugdíjak megadóztatásának Magyarországon a nyugdíjak nem adóznak. Viszont egy nagyon bonyolult képlet alapján számolódik a nyugdíj: az 1988 óta szerzett összes olyan bruttó jövedelmet figyelembe veszik, ami nyugdíjjogosultságot keletkeztet. Aztán figyelembe veszik a mindenkori adó- és járulékmértékeket, ezek azonban sokszor, évről évre változtak. Összeáll így egy életpálya nettó átlagos havi kereset, ez lesz a nyugdíj kiindulópontja. De a lényeg, hogy nagyon bonyolult, az átlagpolgár számára nem is követhető, hogy a jövedelme alapján mennyi lesz az induló nyugdíja, ezért sokan megdöbbennek, mert keveslik a nyugdíjba vonuláskor megállapított nyugdíjukat.

Ökológiai szempontból ijesztő jövő várhat Magyarországra 2050-re Nem túl fényes jövő vár 2050-re Magyarországra ökológiai szempontból, derül ki a Környezeti jövőkutatás – Magyarország 2050 projekt publikálása előtt megjelenő részleteiből. A napjainkban megélt környezeti válságot, akár csak a klímaváltozást, a biodiverzitás csökkenését, élőhelyek eltűnését, az inváziós fajok egyre nagyobb térhódítását tekintve rendkívül fontos lenne tudni, merre haladunk, mi vár ránk a jövőben" - írja az MTA Ökológiai Kutatóközpont dr. Báldi András tanulmányáról, amiből olyan trendek rajzolódnak ki.

Őszinte vallomás az Alibaba alapítójától: engem ma tuti nem vennének fel a céghez A CNBC cikke szerint a milliárdos üzletember úgy véli, az, hogy ma szinte biztos, hogy nem kapna munkát, nem csak az Alibabánál fordulna elő, hanem sok nagycégnél is. Mégpedig azért, mert a nemzetközi cégek ma túl nagy hangsúlyt fektetnek a felsőoktatási eredményekre, és többnyire nem hagynak esélyt azoknak a tehetségeknek, akik nem a hagyományos módon gondolkodnak. Jack Ma szerint az emberek a diploma alapján ítélnek, azokkal büszkélkednek a nagycégek, akik a Harvardon vagy a Stanfordon végeztek, a többieket semmibe veszik. Az üzletemberről egyébként tudni lehet, hogy 30 állásjelentkezése volt sikertelen azelőtt, hogy elindította volna az Alibabát.

Már keresik az év fiatal vezetőjét Ötödik alkalommal hirdette meg fiatal vezetőknek szóló pályázatát a Coaching Team Kft. „A díjat 2015-ben azzal a szándékkal alapítottuk, hogy megszólítsuk és az elismerés által kiemeljük az országban azokat a fiatal vezetőket, akik kimagasló munkahelyi teljesítményük mellett valóban példamutató vezetői szemlélettel rendelkeznek, így követendő példaként állhatnak kortársaik, a következő vagy éppen a korábbi generáció előtt" – említette céljaik között Szabó Viktória, a Fiatal Vezetők Akadémiáját működtető Coaching Team munka- és szervezetpszichológusa.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bernáth Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4967 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: