Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

BusinessForum 2019 Digitális függőségeink Hogy kerül egy orvos egy SAP-fókuszú, IT-technológiai konferenciára? Elsőre talán meglepőnek tűnhet, de Zacher Gábor előadása hamar egyértelművé teszi majd, miért fontos, hogy beszéljünk digitális függőségeinkről. Egyáltalán, milyen digitális függőségeink vannak? 

Részletes program és regisztráció: https://itel.li/businessforum

Kövesse Ön is az itelligence Hungary social media csatornáit!

> Facebook:
 https://www.facebook.com/itelligencehungary/
> LinkedIn:
 https://www.linkedin.com/company/itelligence-hungary-kft./

 

TECHNOLOGY

A Tesla megkapta az engedélyt, elindíthatja az autógyártást Kínában Az Elon Musk milliárdos által irányított, elektromos hajtású autókat gyártó vállalat 2 milliárd dollár (mintegy 600 milliárd forint) értékű befektetéssel létesített új üzemet az ország keleti részén fekvő Sanghai-ban. A Tesla kínai nyomulásra a Peking és Washington között zajló, elhúzódó kereskedelmi feszültségek közepette kerül sor. Az amerikai autógyártók hosszú ideje fennhangon bírálják Donald Trump elnök vámpolitikáját, amely többek között az autóipari ágazatot célozza. Az új gyár a Tesla számára megnyitja a világ legnagyobb autópiacát és módot ad arra, hogy elkerülje az amerikai gyártmányú autókra kivetett magas vámokat.

Egyre több vállalkozás számára érheti meg a kiva A nyári adócsomag egyik eleme volt, hogy 12 százalékra csökken 2020. január 1-jétől kisvállalati adó (kiva), amely forma azonban már a múlt évben is sok vállalat számára izgalmassá vált, hiszen akkoriban az árbevételhatárt egymilliárd forintra emelték – fogalmazott Lambert Zoltán, a WTS Klient ügyvezető partnere. Ugyanis, hogyha valaki a kisvállalati adót választja, akkor 3 milliárd forintos árbevételével benn is maradhat a kisvállalati adó rendszerében, ami nemcsak a kis-, hanem a középvállalatoknak is egy nagyon jó lehetőség.

Az egész világot tanítaná a barbadosi startup – ehhez Budapestre jöttek tanulni„karibi” és a „startup” szavakat nehezen kapcsolja össze az agyunk, pedig létező, ha nem is meghatározó kultúra a turistaparadicsom szigetállamaiban. Barbados apró, 430 négyzetkilométeres szigete közel van Amerikához és Kanadához is, mégsem tudják áttörni az üvegplafont az ott próbálkozó bizniszek bármi mással, mint a turizmus. Ezért két startupper, Sean Ifill és Dario Thornhill inkább egész Magyarországig hozták friss e-learning startupjukat.

A frekvencia a belépő, az innovatív szolgáltatás a siker kulcsa az 5G utáni világban Forradalmi változásokat fog hozni az 5G a telekommunikációs piacon, ami a ma ismert teljes ökoszisztémát átalakíthatja. Az 5G szolgáltatások üzleti modelljeit azonban még nem lehet pontosan látni a rengeteg bizonytalansági tényező miatt – véli Wéber Mátyás, a KPMG telekommunikációs és média tanácsadója. Wéber Mátyás előadását „5G rövidtávon” címmel október 1-jén, az Internet Hungary első napján lehet meghallgatni, amiben az 5G frekvenciák európai árazási gyakorlata alapján a hazai piac számára is fontos adatok kerülnek bemutatásra.

Októberben megváltozik a Facebook, új fül alatt kell majd keresni a híreket Augusztus elején szellőztette meg először a The Wall Street Journal azt az információt, amely szerint már az ősszel komoly változás jöhet a Facebookra. Arról van szó, hogy a közösségi oldal hírfolyamánál egy új fül tűnhet fel, ahová beemelnék az összes, a platformra posztolt hírt és újságcikket. A The Wall Street Journal legfrissebb információja szerint a Facebook dedikált hírfolyama hamarabb elindulhat, mint azt korábban gondoltuk. A lap szerint október végéig élesítik a dolgot.

Cégalapítás Németországban és Ausztriában - hasonlóságok és különbségek Bár az uniós jogharmonizáció következtében a cégalapítás folyamatában sincsenek jelentős különbségek, mégis van néhány olyan eltérés, amivel még az alapítás előtt érdemes tisztában lenni. Egy megbízható tanácsadó cég segítségével pedig különösen sok időt és pénzt is spórolhat a külpiacra lépő magyar vállalkozó. Az Európai Unión belül évek óta folyó jogharmonizációs folyamatnak köszönhetően mára a különböző társasági formákat érintő szabályok az egyes tagállamokban alapvetően hasonlóvá váltak.

Mesterséges intelligencia minisztériumot hozott létre Dubaj A 29 éves Omar Bin Sultan Al Olama tölti be Dubajban, illetve az Egyesült Arab Emirátusokban a mesterséges intelligenciáért felelős miniszteri posztot. A technológia és a digitalizálás Dubajban kulcsfontosságú terület, ahol nem fogadják el az olyan szavakat, mint a talán vagy a később, s, ahol nem lehet mellébeszélés. Ahogy Mohammed bin Rásid Ál Maktúm emír és sejk, Dubaj miniszterelnöke és uralkodója fogalmazott: a jövő azoké, akik elképzelik, alakítják és megvalósítják. 

Az eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet Október 21-től a MÁV-START vasúti bérletei hozzárendelhetők az új típusú (2016. január 1-től kibocsátott) személyazonosító igazolványhoz, az eSzemélyihez – jelentette be a vállalat. A nemrég indított pilot után most már a vasúttársaság belföldi pénztáraiban megvásárolható, a szolgáltatási területére érvényes 30 napos dolgozó és tanuló, a havi és félhavi (bármely kocsiosztályú országos és BKK csatlakozó), továbbá a regionális bérletek rögzíthetők az okmányon. 

Magyar kutatók hoznak forradalmat az egészségügyi innováció területén A világon egyedülálló és ezért külföldön is nagyon keresett kétfoton mikroszkóp, sikeres nemzetközi együttműködések, publikációk sora neves külföldi szaklapokban, az agy működésének sejtszintű és valós idejű megfigyelése, a látás mesterséges visszaállítása, rákdiagnosztika néhány másodperc alatt - csak néhány azok közül a projektek, kutatások és tervek közül, amelyek Rózsa Balázs fizikushoz és csapatához köthetőek. 

Nem várt irányból csapnak le a cégekre a kiberbűnözők A külföldi piacra lépésben és az új technológiák bevezetésében látják a legnagyobb biztonsági veszélyt a vállalatok – állapítja meg a HFS Research és az EY 300 vezető biztonsági szakértő megkérdezésével készült kutatása. A jól bevált üzleti területek és megoldások védelmének elhanyagolása miatt viszont alaptevékenységük válik sérülékennyé. A döntéshozók többsége (63%) kiemelten kezeli az adatbiztonságot. A válaszadók szerint a legkomolyabb veszélyt a vállalat hírnevére ugyanis az adatszivárgás vagy a szolgáltatásnyújtás szünetelése jelenti. 


Októberi Club: Ügyfélközpontú szolgáltatások Új trendek az e-közigazgatás terén Az októberi ITB Clubon, ahol a NISZ Zrt. képviselői, Vetési Iván, ügyfélkapcsolati és szolgáltatási vezérigazgató-helyettes, valamint Pándi Boglárka, szolgáltatásfejlesztési és termékmenedzsment igazgató mutatja be az e-közigazgatás terén megvalósult megoldásokat, azok elterjedtségét és a felhasználók számára nyújtotta előnyét.
Időpont: 2019. október 29., 8:30–10:30
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

HUMAN

„Ne az asztal mögül akarjuk megoldani a dolgokat!” Kmoskó. Egy vezetéknév, ami önmagában is egyedi, akárcsak a birtokosának karrierútja, aki igen fiatalon az egyik legnagyobb világmárka vezetői székében ült, ahonnan nem volt megállás. Fittyet hányva az ősbölcseletre, miszerint „a csúcson kell abbahagyni”, az azóta eltelt évek során impozáns karrierbirodalmat épített fel, amelybe tizennégy év alatt három ember tudásával is felérő HR-szakértelmet préselt. Ezer fokon égő személyiség inspiráló pályaíve – Kmoskó Judittal beszélgettünk.

Vállalati digitális tudásbeszerzés Megvizsgáltuk a hazai vállalati képzéseknek azt a szegmensét, amelyen keresztül a cégek a digitális átalakuláshoz és működéshez szükséges tudást elsajátíthatják. Három különböző fókuszú digitális képzési szolgáltatásokat nyújtó szervezetet mutatunk be, amelyek bár hasonló kompetenciákat igyekeznek biztosítani, de van közülük, ahol inkább az adatokra, míg máshol az üzleti intelligenciára vagy épp a kódolásra helyezik a hangsúlyt.

Tartalékok a vállalati folyamatokban Az elmúlt két-három évben kétségbeesett jelzéseket hallhatunk vállalatoknál, konferenciákon is arról, hogy a fluktuáció miatt elfogytak a tartalékok. Holott korántsem biztos, hogy ez így van. Nézzük meg egy hasonlattal, milyen lehetőségeink vannak még! A fájlrendszer-töredezettség megnöveli a merevlemez-fej mozgásainak számát, ami csökkentheti az elérési és átviteli sebességet. Hasonlóan kell elképzelni a vállalaton belüli folyamatokat: az idő előre haladtával, a peremfeltételek folyamatos változása miatt egyre több ponton észlelhetünk töréseket, megakadásokat, amelyeket először csak alkalmanként, aztán egyre inkább rendszer szinten kell áthidalni, kipótolni, meghaladni. 

Honnan hová költöztek a legtöbben Magyarországon? Érdekesen alakultak az országon belül a költözések tavaly, Budapest például meglepetést okozott - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a hivatalos demográfiai adatok alapján mutatja be az országon belüli vándorlások, költözések tavalyi mérlegét. A budapesti mérleg negatív, azaz a fővárosból többen mentek el, mint ahányan érkeztek állandó lakosnak. Pest megye viszont kiemelkedően népszerű lett. 

Irodafejlesztés, tech és HR minden mennyiségben - egyenesen a szakértőktől A digitális hatékonyság és a munkavállalók testi-lelki egészége ma már megkerülhetetlenek a vállalatok számára. A nagyobb cégek és a kkv-k is folyamatosan keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel előnyt szerezhetnek ebben a versenyben. Hogyan tud igazán jól működni a home office? Milyen technológiák segíthetik a munkaszervezést? Hogyan lehet a wellbeing vállalati stratégia? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a november 20-ai Big Office Day, amit most részletesen bemutatunk.

Ezek lesznek a menő tréningek 2020-ban Kinek van szüksége tréningekre? Jellemzően a kkv-knak, a vezető szintek alatt dolgozóknak, és átfogóan mindenkinek a hatékony működés és kiemelten a digitalizáció hódítása miatt. Kilenc tréningcég válaszaiból állítottuk össze, hogy milyen trendek vannak és lesznek a tréning ágazatban, hol lenne a legnagyobb szükség a munkájukra és hol látnak feltáratlan forrásokat.

A fizetésed hány százalékáról mondanál le egy jobb főnökért? Bár továbbra is elsősorban fizetésért, megélhetésért dolgozik az emberek többsége, a munkáltató kiválasztásánál, illetve a hosszú távú elköteleződésnél egyre többet nyomnak latba az olyan tényezők, mint az irodai környezet vagy a home office. Ezért most szeretnénk megtudni, hogy olvasóink hogyan gondolkodnak a legújabb irodatrendekről, legyen szó a home officról vagy a kutyabarát munkahelyekről. Köszönjük, ha te is segítesz ebben néhány perces kérdőívünk kitöltésével.

Egy héttel tovább lehet pályázni az egészségértés díjra Október 27-én éjfélig meghosszabbította a Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár fővédnökségével futó Nekem Szól! Egészségértés Díj pályázat leadási határidejét az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete. Az idén negyedik alkalommal meghirdetett pályázat célja, hogy díjazza és minél több emberhez eljuttassa az egészségértéshez kapcsolódó legjobb kezdeményezéseket. Az egészségértés azért fontos, mert azok, akik inkább követik a kezelési előírásokat, gyakrabban vesznek részt szűrővizsgálatokon, jobb az általános egészségi állapotuk, és tovább élnek.

Adatelemzőből vezérigazgató – Daniel Zhang az Alibaba új vezetője Az elmúlt évtized legnagyobb kínai kereskedelmi sikertörténetének főszereplője, és a nagyközönség előtti arca kétségtelenül Jack Ma, az Alibaba csoport korábbi ügyvezetője. Daniel Zhang azonban nem kevésbé fontos szerepet játszott a távol-keleti óriáscég szárnyalásában. Daniel és Jack – mint a Yin és a Yang – egymástól gyökeresen eltérő szemlélettel megáldott üzletemberek. Nem véletlen, hogy Daniel Zhang nevét csak akkor ismerte meg a világ, amikor az idén szeptemberben távozó extravagáns cégvezető egy éve őt nevezte meg saját utódjául 2018 szeptemberében.

A jövőben jobban figyelik a HR-kartelleket a hatóságok Együttműködéssel jelentősen mérsékelhetik a cégek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabott bírságokat - hangzott el a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda és a Vállalati Jogtanácsosok Európai Egyesülete (ACCE) közös konferenciáján. A hatósággal való kooperációt nagymértékben elősegítik a hatékony és jól működő vállalati megfelelési programok.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bernáth Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4967 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: