Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

Rászabadul az intelligencia a hálózatra Elképesztő lehetőségeket tartogat az 5G a felhasználók számára, ugyanakkor hatalmas kihívást jelent a megugró hálózati forgalom menedzselése a szolgáltatók számára. A mesterséges intelligencia bevetése a hatékony erőforrás-gazdálkodás mellett a gyors hibaelhárításban, sőt a problémák előrejelzésében is segíthet. Egy újabb forradalmi változás küszöbén áll a távközlési szektor, amelynek méreteit valószínűleg még nem igazán látjuk át, de azért kissé homályos és elnagyolt képet alkothatunk magunknak arról, hogy mi vár ránk a nagy technológiai cégek előrejelzései alapján.

Miért nem megoldás az elektromos autó a klímaváltozásra? A mai elektromos autó technológia igazán egyetlen komoly előnnyel bír környezetvédelmi szempontból: a szennyezőanyag kibocsátás nem helyben, sűrűn lakott területeken történik, hanem a gyártás helyén, ahol megfelelően kiszűrhető. A klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatban azonban a mostani Li-ion technológia nem jelent áttörő előrelépést. A klímaváltozást okozó gázok kibocsátásának fő forrása egyébként sem az áru és személyszállítás, hanem más, az átlagember számára kevésbé látható tevékenységek, mint a mezőgazdaság, áramtermelés vagy az ipar.

„A fintech forradalom mindenkit el fog érni” – Hegedüs Éva, a GRÁNIT Bank elnök-vezérigazgatója Fizetéseink 70-75%-át még mindig készpénzzel intézzük annak ellenére, hogy jelentősen nőtt az online vásárlók száma is az elmúlt 2-3 évben. Szakértők szerint az új elektronikus fizetési megoldások felpörgethetnék az online vásárlásokat és átírhatnák a hétköznapi fizetési szokásainkat is, ha a kereskedők egy meghatározó része nem ragaszkodna továbbra is a készpénzhez.


Smart company – 2019 Versenyképesség csak okosan Piac & Profit – BKIK konferencia az innovációval átitatott cég építéséről és folyamatos fejlesztéséről, az okos szervezet építéséről, a vezetési stílus teljes megújításának kényszeréről.

Budapest, október 24. Tájékozódjon a legújabb okos trendekről. 

Részletes program és regisztráció: 

https://piacesprofit.hu/konferenciakozpont/smart-company-2019/


Recesszió jöhet? 5 jel, ami óvatosságra int A 2008-as válság óta nem volt ilyen alacsony a világgazdaság növekedése – figyelmeztet az IMF és a Moody's. Utóbbi szerint a recesszió esélye magas, és csak a Brexit megegyezéssel és a kereskedelmi háború lezárásával kerülhető el. Egyre bizonytalanabb a világgazdaság, a hatalmi központokban és a pénzügyi piacokon az a legnagyobb kérdés, vajon valóban fenyeget-e recesszió, vagy sem. A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb előrejelzése szerint 2008 óta nem lesz olyan alacsony a világgazdasági növekedés, mint jövőre, míg a Moody's elemzői szerint kifejezetten magas a recesszió veszélye.

A jövő Budapestje! - Egy rossz döntéssel 500 évre okozhatunk károkat A várostervezésnél akár 50-100 éves időtávokban kell gondolkodnunk, ami azt is jelenti, hogy már nem magunknak építünk, hanem a jövő társadalmának. Óriási felelősség és komoly kihívás úgy megépíteni most az épületeket, fejleszteni a várost, hogy az megfelelő alapot adjon a következő generációk számára egy élhető városhoz. Budapest nagy potenciállal bír építészeti, környezeti, kulturális és turisztikai szempontból egyaránt, mégis úgy tűnik, hogy nem használjuk ki ezeket a lehetőségeket. Reith Andrást, az ABUD Kft. ügyvezetőjét kérdeztük a jövő Budapestjéről, a fejlődés irányairól és az élhető várossá válás legnagyobb akadályairól.

A Huawei szerint egy kerékpáron ülünk velük, és nagy kár lenne kiszerelni az egyik kereket Finoman szólva is furcsa helyzetben van most a Huawei. Miközben az Egyesült Államok továbbra is fenntartja a kínai cég ellen bevezetett kereskedelmi embargóját – ami miatt legújabb csúcstelefonjukat, a Mate30 Prót nincs is értelme piacra dobniuk Európában, hiszen a készülékkel nem lehet hozzáférni a Google népszerű szolgáltatásaihoz – Németország nemrég olyan döntést hozott, amellyel lényegében engedélyezik, hogy a Huawei részt vegyen az 5G-s fejlesztésekben. Berlin elsősorban azért döntött így, mert nem akarta összerúgni a port Pekinggel, a kínaiak azonban nem elégszenek meg ennyivel – szeretnék, ha a teljes Európai Unió döntéshozói is lehetőséget látnának az együttműködésben.

Az innováció kulcsa a digitális környezet Az innovációhoz nélkülözhetetlen a digitális környezet erősítése – fogalmazott a pénzügyminiszter Balatonfüreden, a X. Infotér konferencián tartott előadásában. Varga Mihály elmondta a vállalkozások digitális lemaradását javító kormányzati intézkedések megkezdődtek. Az a kormány célja, hogy olyan fejlesztések induljanak el gyártósorok automatizálásával, robotok alkalmazásával Magyarországon, amelyekkel behozható az Ausztriához és Németországhoz képest jelentős, és a másik három visegrádi országhoz képest kis mértékű lemaradás.

Mesterséges intelligencia a drónok alkalmazási területein A mesterséges intelligencia (AI vagy MI) egy gépnek az a képessége, amellyel intelligens emberi viselkedést utánoz. A gépek a mesterséges intelligenciával képesek lesznek képek elemzésére, beszéd megértésére, természetes párbeszédre vagy adatok alapján történő előrejelzésekre. A gépi tanulás olyan technika, amely képessé teszi a számítógéprendszereket az adatokra alapozott előrejelzésre.

Diplomatatáska, zsebszámológép, prospektus – a Frisomat-sztori Raport László 1991-ben egymaga, egy diplomatatáskával, egy zsebszámológéppel és pár angol nyelvű prospektussal a zsebében vágott bele az acélcsarnok-birodalom kiépítésébe Magyarországon. A Frisomat cégcsoport magyar tagja a kkv-k között kiemelkedő módon, immár több egymást követő évben is egymilliárd forint feletti árbevételt produkált. A Frisomat ügyvezető igazgatójával a vállalkozás fejlődéséről, kihívásairól és lehetőségeiről beszélgettünk.

Betörtek Magyarországra a jövő technológiái: így tarthatjuk a lépést a digitális forradalommal Mind a nagyvállalatoknak, mind a kkv-szektornak pozitív változásokat tartogat az Ipar 4.0, a projektek sikerességéhez viszont fontos, hogy megfelelően előkészített stratégia mentén, az erőforrások optimalizációja mellett, ideális esetben egy dedikált csapat vezetésével valósuljanak meg a fejlesztési folyamatok – mondta el Godány Tamás, a ZEISS Industrial Quality Solutions divíziójának magyarországi cégvezetője. A szakember hozzátette: a kkv-k egyik nagy előnye a nagyvállalatokkal szemben a rugalmasság, melynek segítségével képesek gyorsan reagálni a szükséges változásokra.


Októberi Club: Ügyfélközpontú szolgáltatások Új trendek az e-közigazgatás terén Az októberi ITB Clubon, ahol a NISZ Zrt. képviselői, Vetési Iván, ügyfélkapcsolati és szolgáltatási vezérigazgató-helyettes, valamint Pándi Boglárka, szolgáltatásfejlesztési és termékmenedzsment igazgató mutatja be az e-közigazgatás terén megvalósult megoldásokat, azok elterjedtségét és a felhasználók számára nyújtotta előnyét.
Időpont: 2019. október 29., 8:30–10:30
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

HUMAN

A munkahely nem vész el, csak átalakul Az elkövetkezendő két évtized alaposan átírja a munkaerőpiac működését: míg a robotizáció ősrobbanása szakmákat töröl el a Föld színéről, addig a nagy átalakulás új hivatásokat teremt, és bizony néhány professzió kiállja az automatizálás forradalmát is. Talán nem is kell annyira a távoli jövőt firtatni, hiszen a munkaerő-piaci „nagy bumm”-ot megelőző változások már javában zajlanak. De mely professziók űzői felett Damoklész kardja, és kik vannak biztonságban?

Idén először adják át az év családbarát irodája díjat Idén először adják át az év családbarát irodája díjat az OfficeXPO szombati napján a MOM Sport rendezvényközpontban - közölte a Három királyfi, három királylány mozgalom alelnöke. Ujvári Enikő azt mondta, hogy a családbarát irodákban általában van egy elkülönített hely, ahol a szülő úgy tud dolgozni, hogy mellette van a gyermeke. Ez közösséget kovácsol, segíti a munka és a magánélet egyensúlyának fenntartását, és a gyermekeknek is élményt nyújt - fűzte hozzá.

Beleölt milliók helyett, hatékonyságot a toborzásba! Az elmúlt években a cégek hatalmas összegeket költöttek toborzásra, egy szakmunkásért akár 200-300 ezer forintos közvetítői költséget is kifizettek. A gazdasági környezet változása - amelynek jelei már érzékelhetők -, általában egyet jelent a költségek optimalizálásával, a hatékonyság javításával. Ez igaz a toborzásra is. Sok cég még ma is megfelelő tudatosság és kompetenciák nélkül vág bele a toborzásba, pedig a minőségi munkaerőre továbbra is nagy szükség van. Ebben pedig a technológia komoly segítséget jelenthet, mondja Toldi Gábor, a recruiTECH BLUE fő szervezője, aki egyben a kékgalléros toborzással foglalkozó konferencia előadója is.

Felmérték mekkora nyugdíjból lehet megélni, és mennyire érdekli a fiatalokat a nyugdíjas kor Rákaptak a hosszú távú megtakarításokra a fiatalok, akik az elmúlt években még nem igazán spóroltak a nyugdíjas éveikre. A nyugdíjbiztosítások 18,1 százaléka a 35 év alattiaknál van a társaságnál, szemben az öt évvel korábbi 11,6 százalékos aránnyal. A K&H biztos jövő felméréséből pedig az is kiderül, hogy a 30-59 éves magyarok 28 százalékának nincs semmilyen megtakarítása.

Megkezdte munkáját az Európai Munkaügyi Hatóság Megkezdte munkáját az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA), a pozsonyi székhelyű ügynökség azonban várhatólag csak 2021-ben éri el teljes működőképességét - közölte az Európai Bizottság. Az Európai Munkaügyi Hatóság a sarokköve a munkaügyi szabályaink tisztességesebbé, hatékonyabbá és végrehajthatóbbá tételét célzó munkánknak. Létrehozására nagy szükség volt, ez fontos lépés egy, bizalmon, szabályokon és együttműködésen alapuló integrált európai munkaerőpiac felé" - hangsúlyozta Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke.

Az egyetem korántsem csak az egyetemről szól A ChaosStack fejlesztői verseny kétszeres győztesével, Rabatin Gáborral beszélgettünk a fiatalok lehetőségeiről, amiket érdemes az egyetem mellett átélni. A magyarországi felsőfokú oktatás jó minőségű, de többségében elmélet központú, így a soft skillek fejlesztése, úgy, mint a csoportmunka, kritikus gondolkodás, kommunikáció és társai háttérbe szorulnak. Egy friss egyetemistának keresnie kell az ingereket, hogy merre induljon saját útjának feltérképezése érdekében.

Olyan mezőnyben indultam, ahol szinte csak férfiak vannak Ráskó Eszter stand up komikus a Dumaszínház legfiatalabb és egyetlen női tagja. Kislánya születése után pár hónappal tért vissza a színpadra új műsorával, a NagyÁrpival. Terhessége alatt jelentős követőtábort szerzett a YouTube-on Matrjoska című vlogjával, amiben a gyerekvárás körüli sztereotípiákból csinált viccet. Elmondta, hogy vannak, akik nem viselik jól, ha egy magas, kövér nő gátlástalan a színpadon, de már hozzákérgesedett a negatív kommentekhez. Szóba került, hogy miért van kevés politika a műsoraiban, vannak-e olyan dolgok, amikkel nem szabad viccelni, és hogy miért lenne jó, ha itthon is több női humorista lenne.

A minisztérium szerint 25 százalékkal nőtt az informatikai szakokra jelentkezők száma Huszonöt százalékkal nőtt az informatikai szakokra jelentkezők száma 2015 és 2019 között - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára Balatonfüreden a X. Infotér konferenciánSolymár Károly Balázs a digitális gazdaság területén elért eredményekről szóló előadásában elmondta: a Programozd a jövőd! címmel indult programnak köszönhetően nem csak az informatikai szakokra jelentkezők száma nőtt 25 százalékkal, hanem a felvettek száma is csaknem ennyivel, 23,5 százalékkal emelkedett.

Az érzelmek szerepe a B2B-szektorban Sztereotip megállapítás az üzleti világra és főleg a cégvezetőkre vonatkozóan, hogy a szereplők érzelemmentesen, kizárólag pénzügyi mutatók alapján hoznak robotikus döntéseket. Ez nyilvánvalóan erős torzítás, hiszen mi mindannyian ugyanúgy emberként működünk a munkák során, mint az életünk bármely más területén, csak egyszerűen más koordináták is szerepet játszanak a döntéseinkben. A Republic Group a közelmúltban egy sokak számára kényes témát, az érzelmek szerepét vizsgálta az üzleti életen belül. A kutatásban feltárt eredményekről Zámbó Annával, a Republic Group PR-részlegének vezetőjével beszélgettünk.

Hogyan adjam tovább a cégem? Göndöcz Péter, a Deloitte Legal partnere előadásában az utódlás gyakorlati kérdéseiről beszélt a Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019 konferencián. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a tulajdonosi utódlásnak két útja van. Létezik a teljesen családon belüli rendezés (klasszikus generációváltás, vagy családon belüli átruházás), és létezik a részben vagy teljesen családon kívüli rendezés (ennek formája amikor külső management mellett megtartják a családi tulajdont, illetve a részbeni vagy teljes cégértékesítés).

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bernáth Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4967 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: