Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

Átszabják az IT-t az OTP Banknál Átfogó, ötéves IT Transzformációs Programot indított idén az OTP Bank, ami egyszerre szolgálja az ügyféligényekhez való gyorsabb alkalmazkodást és a hatékonyság javítását. A 48 milliárd forintos projekt eredményeként évente 12 milliárd forintos megtakarítással számolnak a pénzintézetnél. Stabilabb informatikai rendszerek, az új szolgáltatások vagy termékek piacra jutási idejének lerövidítése, valamint az IT-költségek csökkentése a fő célkitűzései az OTP Bank idén indított IT Transzformációs Programjának. A tervek szerint 2023-ig tartó folyamat egy „evolutionary” jellegű projekt, amely alapjaiban formálja át a pénzintézet informatikai működését.

Kandrács Csaba: Kriptovalutát venni egyszerű szerencsejáték Jelentős átalakításokba kezdett a pénzügyi felügyeletnél a frissen kinevezett Kandrács Csaba. A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke elmondta, hamarosan itt a fogyasztóbarát otthonbiztosítás, és elképzelhető, hogy bevonják a minősítetti körbe a casco termékeket is. A felügyeleten felállították a „rohamcsapatokat”, hogy ha a kockázatszűrés indokolja, azonnali, váratlan vizsgálatokkal lépjenek közbe.

Összehangolt hálózatfejlesztéssel pöröghet fel itthon a mobilpiaci generációváltás A jelenleginél lényegesen sűrűbb mobilhálózati infrastruktúrát igényel majd az 5G, és alaposan meg kell növelni az optikai kábellel rendszerbe kötött adótornyok arányát is – mondta el az ITBUSINESS-nek adott interjúban Kis Albert, az Invitech infrastruktúra és társszolgáltatói vezérigazgató-helyettese. A mobilpiaci generációváltás nyertesei lehetnek a mobilcégektől független, vezetékes infrastruktúra szolgáltatók is.

Új lehetőségeket nyithat meg Magyarországon a technológiai fejlődés Egyre fontosabb szerepet játszik majd a Morgan Stanley budapesti központja a pénzintézet globális keringési rendszerében, ahogy az automatizáció erősödik; maga a jelenség pedig új lehetőségeket nyit majd meg az emberek előtt, mivel átképezhetőek lesznek több értéket teremtő feladatokra – mondta el Rob Rooney, a Morgan Stanley globális technológiai vezetője. A szakember elárulta azt is, hogy az adatvédelemben a legnagyobb kihívás jelenleg a következetlen szabályozás, illetve hogy úgy gondolja, a mesterséges intelligencia jelenheti a pénzügyi rendszereket felforgató következő forradalmat.

Nagyívű tervek a 4iG-nél A nemzetközi porondra kilépni képes, több ezer embert foglalkoztató, 200-250 milliárd forintos éves árbevételt elérő, a technológiai szektor egyéb ágazataiban organikus, illetve akvizíciókkal fejlődő vállalatot kíván létrehozni a 4iG-ból Jászai Gellért. Nem tartja politikaközeli, a politikától függő vállalatnak a 4iG-t – mondta az Infotér konferencián megtartott pódiumbeszélgetés első kérdésére válaszolva a cég elnök-vezérigazgatója és többségi tulajdonosa. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az állam az informatikai piac legnagyobb vásárlója, egymaga több mint felét adja a szektor megrendeléseinek – ez nagyjából 500 milliárd forintot tesz ki.

A virtuális valóság forradalmasíthatja a turizmust Az utóbbi évek technológiai és kereskedelmi fejlesztései következtében egyre időszerűbb kérdés, hogy vajon a virtuális valóság (virtual reality, VR) milyen hatással lesz a különböző iparágakra. Az utazási ágazat esetében például az előrejelzések rendkívül széles palettáját látjuk: a divatos technológiai fogástól az iparág létét veszélyeztető fenyegetésig terjed a spektrum. A VR mesterséges környezetet teremt, amelyeket a felhasználó egy szemüveg és fejhallgató segítségével tapasztal meg; a képek, hangok és mozgáskövetés valósnak tünteti fel a szimulációt.

Elindult Magyarországon a kereskedelmi 5G mobilszolgáltatás A tényleg turbó sebességű, ötödik generációs mobilinternetes szolgáltatást egyelőre Budapest egy részén elindító Vodafone Magyarország nem adott ki a történelmi pillanatban közleményt, a protokolláris bejelentés politikusokkal ugyanis csak néhány nap múlva lesz. A szolgáltatásra azonban már most rá tudnak kapcsolódni a Vodafone 5G-képes telefonokkal rendelkező ügyfelei.

Százmilliós forgalmat bonyolít egy fiatal vállalkozó, miközben időt takarít meg Pál Zoltán Gábor keresőoptimalizálással foglalkozik, és 28 éves létére százmilliós bevételű vállalkozást vezet. Idén a Forbes „30 sikeres fiatal 30 alatt” toplistájára is felkerült. Zoli egy súlyos, de szerencsésen végződő motorbaleset hatására döntötte el, hogy ezentúl kevesebb időt tölt munkával. Azóta cégénél minden lehetséges feladatot automatizál, és napról napra azon dolgozik, hogy egyre több időt spórolhasson. Ez a stratégia nagyon megtérült: az ALH Consulting egy év alatt megháromszorozta a bevételét és az ügyfélkörét is.

Üdv a G-Zero világban! A globális agendát meghatározó nagyhatalom nélkül maradhat a világgazdaság – mondta a Portfolio konferenciáján a KPMG vezére. Előadása alapján reputációmenedzsmenttel és az üzleti ellenállóképesség javításával navigálhat sikeresen egy vállalat az új gazdasági környezetben. Miközben az elmúlt 10 év növekedése lassulni látszik a világgazdaságban, a protekcionizmus erősödik, és egy olyan világ felé haladunk, amelyben nem lesz olyan ország(csoport), amely képes lenne egy globális agenda meghatározására - ezt hívjuk G-Zero világnak.

Változott a Vodafone Magyarország neve Törölték a „Mobil” szót a Vodafone Magyarország hosszú cégnevéből, mely októbertől hivatalosan is Vodafone Magyarország Távközlési Zártkörűen Működő Részvénytársaság lett. A szolgáltató rövid cégneve, a Vodafone Magyarország Zrt. nem változik. A társaság cégjegyzékszáma, adószáma, bankszámla száma, székhelye és számlaküldési címe, valamint egyéb céges adatai szintén változatlanok maradnak – közölte a vállalat kedden.

Alapvetően megváltozott a világ – Mire számíthat így Magyarország? Az az igazi veszély a világgazdaságban, hogy a mostani gazdasági lassulás nem csak ciklikus, hanem strukturális, amelyet részben az elöregedés táplál és ehhez a munkaerőpiacnak, a szociális ellátó rendszernek alkalmazkodnia kell – mutatott rá a Budapest Economic Forum nyitóelőadásában Christian Ketels. Éppen emiatt a Boston Conulting Group vezető közgazdásza azt is összefoglalta, hogy a kelet-közép-európai országok ebben az alapvetően megváltozott külső környezetben és bizonytalan világban mire kell figyelniük és készülniük.


Októberi Club: Ügyfélközpontú szolgáltatások Új trendek az e-közigazgatás terén Az októberi ITB Clubon, ahol a NISZ Zrt. képviselői, Vetési Iván, ügyfélkapcsolati és szolgáltatási vezérigazgató-helyettes, valamint Pándi Boglárka, szolgáltatásfejlesztési és termékmenedzsment igazgató mutatja be az e-közigazgatás terén megvalósult megoldásokat, azok elterjedtségét és a felhasználók számára nyújtotta előnyét.
Időpont: 2019. október 29., 8:30–10:30
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

HUMAN

Elstartolt a részidős programozóképzés Elindult a Green Fox Academy első részidős programozóképzése. Az új kurzus munka mellett is elvégezhető, a moduláris felépítésnek köszönhetően azoknak is lehetőséget ad az alapok elsajátítására, akik meglévő állásukhoz szereznének programozó ismereteket szerezni. A Burning Glass Technologies és az Oracle Academy elemzése szerint egyre több az olyan hibrid pozíció, ahol tech tudásra is szükség van.

Tudományosan bizonyították, hogy a munkanélküliség öl A munkanélküliség megduplázza az elhalálozás kockázatát, és az alacsony fizetés is súlyos veszélyeztető tényező, mutatták ki egy németországi kutatásban. A jelenség nem új, a magyar származású John Komlós közgazdász korábban is elmondta a , hogy szerinte a munkanélküliség nem természetes, munka nélkül nincs élet. A Max Planck kutatóintézeti hálózat népességtudományi intézetének (MPIDR) tanulmánya szerint a munkanélküliek körében kétszer magasabb a halálozás életkortól független valószínűsége, mint a munkaviszonyban lévőknél.

Idén is elindult a Digitális Esély pályázat „Digitális Esély 2019” címmel immáron hatodik alkalommal hirdeti meg közös pályázatát a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) és az SAP – jelentette be Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója, és Vágujhelyi Ferenc, az NHIT elnöke az Infotér konferencián. A pályázat célja hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok infokommunikációs felzárkózásának és digitális oktatásának támogatása.

A dolgozók elmondják, mivel csábíthatóak el Már nem igaz, hogy a jó fizetés mindent visz. Legtöbbre a személyre szabott ajánlatokat értékelik az emberek egy munkahelyválasztásnál - ez a fő tanulsága a szempontjaikat firtató legfrissebb NRC-kutatásnak. Mind élesebb a verseny a jó szakemberekért, a gyáriparosok minapi becslése szerint mintegy 200-250 ezer állásra egyelőre hiába keresnek munkatársat. A bérlicitnek a cégek teherbíró képessége határt szab, így egyre inkább azt keresik, milyen további eszközökkel válhatnának vonzóbbá a leendő munkatársak szemében.

Százezrek munkahelyeit fenyegeti Magyarországon a negyedik ipari forradalom - mi lehet a megoldás? A Magyarországon gyártott autók egyik nagy vonzereje a nyugati fogyasztók szemében, hogy kézzel rakjuk össze az itt készült járműveket, most viszont a robotizáció azzal fenyeget, hogy eltünteti a kézzel végzett munkát. Mindez nem jelent végzetes veszélyt Kováts-Megyesi Balázs, a Plant Design létesítménytervező vállalat vezérigazgatója szerint, aki úgy véli, hogy, a nagyvállalatok fókuszában lévő automatizáció teljesen újfajta munkahelyeket teremthet, sőt, még a munkaidőnk is csökkenhet, viszont nem jelent megoldást az alapjövedelem a robotok terjedése miatt kialakult esetleges munkanélküliségre.

Kritizálás helyett inkább gondolkodj kritikusan Ugyanis annak több értelme van. A kritizálás leggyakrabban arról szól, hogy valaki más tevékenységének eredményében találunk kifogásolni valót, elsősorban a saját nézőpontunkból, saját tapasztalataink, meggyőződéseink, hiedelemrendszerünk, tudásunk és látókörünk alapján. A kritizálás tehát mindezeknek köszönhetően egyrészt meglehetősen gyenge alapokon áll, másrészt igen ritkán tartalmaz jól megvalósítható, kontextusba illő alternatív megoldási javaslatot. A kritizálás egyáltalán nem azonos a kritikus gondolkodással, ami pedig a McKinsey Global Institute tanulmánya szerint 2030-ra az úgynevezett higher cognitive skillset” egyik fontos és elvárt eleme lesz a fokozatosan növekvő mértékben automatizált munkahelyek részéről.

A Hallgatói Önkormányzat a nyelvvizsga-követelmény enyhítését kéri Ha nem változtatnak a kötelező nyelvvizsga követelményén, 2020-ban jóval kevesebben kerülhetnek be egyetemre, főiskolára - a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint a felsőoktatásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is látja a problémát. A HÖOK azt javasolja, hogy a felsőoktatási tanulmányok első évének végéig kapjanak haladékot a diákok.

Philip Zimbardo: „A trauma csak egy dolog a mérleg egyik serpenyőjében” A világhírű stanfordi börtönkísérlet atyja most magyarul megjelent könyve kapcsán egy hetet Budapesten tölt, és folytatja a közös munkát a Hősök Tere Kezdeményezéssel, amelynek társalapítója. A TEDxBudapestSalon-on tartott, telt házas előadása előtt beszélgettünk új módszeréről, mellyel másként tekinthetünk élettörténetünkre. Magyarul most kiadott, Időperspektíva-módszer a gyakorlatban című könyve – melynek társszerzője kollégája, Rosemary Sword – alcímében ez áll: „Engedjük el a múltat”. Az önök által kidolgozott terápia hogyan tud ebben segíteni?

Még nem érett meg a magyar piac a munkavállalók szabadságára A legtöbb cég szereti azt gondolni magáról, hogy rugalmas, ám a munkavállalóik ezt sokkal kevésbé igazolják vissza. A rugalmas munkavégzés elterjedésének útjában elsősorban a bizalomhiány áll, de ez csak egy ok a sok közül - derül ki a Jobsgarden felmérésből, amelyben közel 450 munkavállaló és több mint 200 cégvezető válaszait hasonlították össze egymással. Az országos lefedettségű felmérésben a megkérdezett vállalatok közel 60%-a sorolta magát általánosságban az inkább rugalmas kategóriába a foglakoztatás tekintetében, ám a felmérésben megkérdezett munkavállalók visszajelzései ezt nem igazolták vissza.

Még ezen a héten 2000 alkalmazottnak felmondanak egy amerikai startup cégnél A WeWork állítólag 2 ezer munkavállalónak mond fel a héten, ezzel a lépéssel hozzávetőlegesen 13 százalékkal csökken a dolgozók száma az irodamegosztó vállalatnál – írja a Business Insider a The Guardian brit napilap névtelen forrására hivatkozva. A forrás szerint az emberek már alig dolgoznak a cég bizonytalan pénzügyi helyzete miatt. A légkör nagyon rossz, sokan keményen dolgoztunk korábban ennél a cégnél, mert úgy gondoltuk, igazán nagy dolgot viszünk véghez" – nyilatkozta a WeWork egyik alkalmazottja.

Onboarding: áldás vagy átok a HR-nek? Egy munkavállaló első napjai mind a dolgozó, mind a HR számára sok kihívást rejtenek. Hogyan lehetne hatékonyabb a folyamat? Miért fontos az onboarding? Ez inkább egy teher, ami a HR vállát nyomja? Az onboardingnak külföldön már nagy múltja van, az évek alatt számos szakirodalom született a témában, Magyarországon azonban a szakemberek csak az elmúlt néhány évben kezdték el mélyebben megismerni ezt a területet. De mit is nevezünk onboardingnak? 

Azt hiszed, a te munkádat nem veszik el a robotok? Csak úgy záporoznak a 90%-os leépítések Az, hogy az automatizáció, a technológia fejlődése és a robotok terjedése veszélyt jelent a munkahelyeinkre, nemcsak jövőbeli ábránd: akadnak olyan munkakörök, amelyek több mint 90%-os létszámbeli leépülést tapasztalhattak 2009 és 2018 között – derül ki az amerikai munkaügyi statisztikai hivatal adataiból. Nemcsak a fizikai munkások érintettek ráadásul, az adminisztratív feladatokat ellátó irodai munkások száma majdnem a felére csökkent, de veszélyben vannak az adatelemzők és a telemarketingesek is.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bernáth Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4967 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: