Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

Egy vízforraló is lelassíthatja az internetet Az elmúlt másfél év alatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársai radikális javulást értek el a meteorológiai radarok zavarásának csökkentésében, így a meglévő zavarok már csak csekély mértékben befolyásolják az Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenységét. A jelzavarok ettől függetlenül megnehezíthetik a munkát, emellett a háztartások internetszolgáltatásában is problémát okozhatnak. Íme néhány gyakorlati példa, miért fontos ügyelni a hétköznapi eszközök megfelelő működésére.

A LIBRA-hatás, a fintech-en innen és túl – 4. rész Az idei év meghatározó fintech híre a Facebook Libra-projektjének júniusi bejelentése volt. Azt, hogy 2020 júniusában elindul a „digitális világpénz”, ma már kevesen gondolják reálisnak, ugyanakkor az biztos, hogy maga a bejelentés egymagában több folyamatot is katalizált, mondhatni fintech-en innen és túl is jókora kavicsokat dobott a tóba. Keményedő szabályozói és politikai figyelem, a Facebook vezetőjének kongresszusi beidézése, trösztellenes intézkedések belengetése Amerikában, nyílt jegybanki, politikai elutasítás(ok) Európában. Közben ne feledkezzünk meg a saját, digitális jüan projektjének felgyorsításán dolgozó Kínáról sem. Íme a Libra-projekt bejelentésének eddigi „következményei”.


Smart company – 2019 Versenyképesség csak okosan Piac & Profit – BKIK konferencia az innovációval átitatott cég építéséről és folyamatos fejlesztéséről, az okos szervezet építéséről, a vezetési stílus teljes megújításának kényszeréről.

Budapest, október 24. Tájékozódjon a legújabb okos trendekről. 

Részletes program és regisztráció: 

https://piacesprofit.hu/konferenciakozpont/smart-company-2019/


Pofonegyszerű lenne elkerülni a klímakatasztrófát, csak vissza kell nyúlni az ősi módszerhez A New York Times október elején megjelent cikke szerint az épületek felelősek a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának a 11 százalékáért. A szakemberek két érdekes megoldást is javasolnak, amivel jelentősen csökkenthető lehetne a környezeti ártalom. Fontos lenne előrelépni a területen, ugyanis 2060-ra a világon aktuálisan jelenlévő épületek száma megduplázódhat. Míg a közműszektor egyre tudatosabb az üvegházhatású gázok kibocsátása kapcsán, addig az építkezési és hajózási ágazatok nem sok mindent tesznek az ügy érdekében. 

Innovatív hálózati technológiát vezet be a Vodafone A Vodafone Csoport az OpenRAN első európai tesztüzemét az Egyesült Királyságban kezdeményezte. A vállalat azért indította el a technológia tesztüzemét, hogy ezzel a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Mozambikban – két olyan országban, amely elsősorban vidéki közösségekből áll, és az ENSZ Emberi Fejlettségi Indexén hátul kullog a sorban – több fogyasztó kezdeményezhessen hívásokat és rendelkezhessen adatkerettel. Azokon a területeken, ahol a három országon belül kísérleti tesztüzemre kerül sor, 2G, 3G és 4G szolgáltatásokat fognak nyújtani, de arra is van lehetőség, hogy az OpenRAN-en a jövőben az 5G is megjelenhessen.

A technológiai innovációk bevezetésében élen járó vállalatok megduplázhatják bevételeiket 22 országban 20 iparág 8 300 vállalatának bevonásával végzett kutatás („Full Value. Full Stop. How to scale innovation and achieve full value with Future Systems”) célja, hogy segítsen a vállalatoknak megismerni és áthidalni az innovációs szakadékot – azaz megszüntetni a technológiai beruházások lehetséges és tényleges értéke közötti különbséget. A Future Systems az Accenture eddigi történetének legnagyobb szabású nagyvállalati IT kutatása, amelyben korábbi és új technológiák – köztük a mesterséges intelligencia (AI), a blokklánc és a kiterjesztett valóság – is szerepelnek.

Alapvetően meg kell változtatni az autóipar üzleti modelljét Sebastian Thrun korábban részt vett a Stanford Egyetem Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának létrehozásában, majd a Google robot gépkocsijának a kifejlesztésében. Úgy véli, a legolcsóbb közlekedési megoldást a robottaxik jelenthetik. Az autonóm gépkocsik hosszú távon igazán csak szállítójárművekként és robottaxikként lesznek észszerűek. Az Amerikai Egyesült Államokban minden polgár átlagosan évente 10 000 dollárt ad ki közlekedésre. Ebből az összegből a legnagyobb részt a saját autó fenntartása és az üzemanyag-költségek teszik ki. Úgy véljük, hogy az önállóan közlekedő gépkocsik ezt az összeget évi 6000 dollárra tudják majd csökkenteni." 

„A magyar podcastforradalom java még hátravan” Egy sportos és egy közéleti podcast műsorvezetővel jártuk körbe, hol tart jelenleg az új típusú netes rádiózás. Miért nyomhatja le hamarosan a klasszikus rádiós műfajt, mitől népszerűbb, mint más audiós tartalmak? Az ugyanis kristálytisztán látszik, hogy a podcast felívelése egyelőre megállíthatatlan a médiapiacon. A 2000-es évek közepe óta kúszik felfelé a netes hanganyagok népszerűsége. Az iPod és broadcast szavakból összeollózott podcast hasonló ívet ír le, mint annak idején a rádió, meredeken emelkedik azok száma, akik interneten hallgatnak műsorokat. 

Itthon egy élmény skypeolni Ismét előrukkolt az OpenSignal egy érdekes mobilos benchmarkkal, a crowdsourcing alapokon működő kutatócég ezúttal azt vizsgálta, hogy világviszonylatban melyik országban mennyire lehetnek elégedettek a felhasználók a különféle VoIP-platformok által nyújtott minőséggel - amit nagy mértékben meghatároz a háttérinfrastruktúra minősége. Az eddigi eredmények ismeretében nem különösebben meglepő, hogy ezen a ranglistán is meglehetősen előkelő - hatodik - helyen tanyázik Magyarország, a top10-be pedig hazánkon kívül csak Szlovákia került be a régióból a negyedik helyre.

Hogy teljesített a magyar ipar? Itt vannak a számok A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártásban számottevően lassult a növekedés üteme: augusztusban a kibocsátás csak 2,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A júliusihoz képest szerény mértékű bővülés elsősorban a 2018. évitől eltérő nyári leállással függ össze. A közúti gépjármű gyártásának volumene 0,9 százalékkal csökkent, ugyanakkor a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 4,5 százalékkal emelkedett. 

Globális terjeszkedést jelentett be a Revolut Mintegy 1,5 milliárd dollárnyi friss tőkét vonna be a brit fintech csillag, a Revolut, a pénzből globális terjeszkedést terveznek – írja a Financial Times. A Revolut a JP Morgant bízta meg a legújabb tőkebevonási körük megszervezésével, amelyben 500 millió dollárnyi tőkét vonnának be és 1 milliárd dollárnyi részvényekre átváltható kötvény kibocsátását célozták meg. A kötvényeket akkor lehetne részvényre átváltani, ha a Revolut az amerikai piacon is megszerzi a banki licencet. A Sky News értesülésére a Revolut és a JP Morgan egyelőre nem reagált.


Októberi Club: Ügyfélközpontú szolgáltatások Új trendek az e-közigazgatás terén Az októberi ITB Clubon, ahol a NISZ Zrt. képviselői, Vetési Iván, ügyfélkapcsolati és szolgáltatási vezérigazgató-helyettes, valamint Pándi Boglárka, szolgáltatásfejlesztési és termékmenedzsment igazgató mutatja be az e-közigazgatás terén megvalósult megoldásokat, azok elterjedtségét és a felhasználók számára nyújtotta előnyét.
Időpont: 2019. október 29., 8:30–10:30
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

HUMAN

Valami új – nők írnak a mindennapi szexizmusainkról Idén áprilisban, A legbefolyásosabb magyar nők listájának megjelenésével egy időben sorozatot indított a Forbes. Azóta minden egyes hónapban egy-egy külső szerző ír arról, milyen módon hatja át a mindennapjait, és végtére is mindannyiunk életét a szexizmus. A célunk? Az érzékenyítés. Ha férfi és nő teljesen egyenlő talán nem is lehet soha, közelítsünk hozzá. A havilapban rendre megjelenő egyoldalas írásokat online nem publikáljuk, de az októberi kivétel: Heal Edina szövegének teljes verziója most itt olvasható.

A jövőállóság kulcsa: a hozzáadottérték-termelő képesség Természetes, hogy a vállalatok, vállalkozások mérettől függetlenül folyamatosan keresik a hosszú távú fenntarthatóság és növekedés kulcsát, mivel az üzleti életben nem túl reális opció a stagnálásra gyúrni. Sokan azonban a gyakorlatban csak az orruk hegyéig látnak el a mindennapi küzdelem és darálás során, ami csak a közelebbi jövőre biztosítja a túlélést. Bár vannak, akik azt is felismerik, hogy előre kellene gondolkodni, turbulens világunkban azonban baromira nehéz évekre tervezni, három-öt éves stratégiákat gyártani, mert a fene tudja, mi minden történik még addig.

Egyre nő a külföldi hallgatók száma Jelenleg több mint 33 ezer külföldi tanul a hazai felsőoktatásban – ezen belül a négy orvosi egyetemen bő tízezer –, míg 2015-ben mintegy 23 ezren voltak, ami az akkori összes nappali tagozatos hallgató 12 százalékát jelentette. A külföldi állampolgárságú hallgatók száma és aránya folyamatosan nő, az utóbbi mutató tavaly 16,5 százalék volt az Oktatási Hivatal adatai szerint. Ehhez hasonló, 15 százalékos arányról és a külföldiek növekvő számáról számolt be a Világgazdaságnak a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) is. 

Megemelkedett a mérnökök fizetése Kiugróan megemelkedtek az elmúlt években a keresetek a műszaki pályákon. Alig öt esztendő alatt szinte megduplázódtak a fizetések többek között a gépészmérnökök, a villamosmérnökök, illetve a mechatronikai mérnökök körében. Utóbbiak esetében ez számszerűen azt jelenti, hogy amíg a 2009-ben, BSc-n végzett fiatal mechatronikai mérnökök 2012-ben átlagosan 337.000 forintos havi bruttó átlagjövedelemmel rendelkeztek, addig tavalyelőtt már közel 700.000 forintra emelkedett az összeg, amit havi szinten munkájuk ellenértékeként kaptak – hívja fel figyelmet az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva.

Kreatív transzformációért felelős vezetőt nevezett ki a MediaCom Stef Calcraft a kreatív transzformációért felelős globális vezérigazgató lett, és e pozíciójában hozzá tartoznak majd a MediaCom olyan tevékenységei, mint a MediaCom Beyond Advertising (MBA) elnevezésű tartalommarketing divízió, a sport és szórakoztatás üzletág, a social és influencer marketing, valamint a kreatív technológiák. A MediaCom 2018-ban hat jelentős versenyen is elnyerte az év ügynökségi hálózata címet. Besöpörte többek között a Campaign, a Cannes Lions, az M&M Global és a Festival of Media Global hálózati díjait is. Az elismerések azt is aláhúzzák, hogy mára a márkák piaci jelenlétének minden elemében jelen kell lennie a kreativitásnak.

Még lehet jelentkezni az ABB egyetemi női mentorprogramjára Az ABB Kft. immáron az ötödik egymást követő évben hirdeti meg műszaki egyetemi és főiskolai női hallgatók számára az „ABB mentorprogram női hallgatóknak” elnevezésű programját. A projekt során a vállalat öt végzős hallgatót választ ki pályázat útján az energetika és automatizálás területéről. A pályázatra 2019. október 1. és november 11. között lehet jelentkezni - írják közleményükben.

Profi hárítók, avagy a munka szuperhősei Előfordul, hogy az egész reggeledet azzal töltöd, hogy három különböző naptárt kell átnézned, mert már megint nem sikerült szinkronizálni őket? Miközben épp kifutott a reggeli kávéd és még az emlékeztetőd is sípol, hogy ma sem kezdted a napodat egy nagy pohár vízzel. Lehet, hogy emiatt ásítozol már az első munkaóráidban? Tudjuk, hogy milyen érzés az, amikor már minden eszközzel arra emlékezteted magadat, hogy mit is kellene tenned az adott pillanatban, de arról sehol sem jön egy emlékeztető, hogy miért?! Miért is csinálod ezt az egészet?

Rugalmas munkavégzés: ha nem látom, akkor nem is dolgozik? A legtöbb cég szereti azt gondolni magáról, hogy rugalmas, ám a munkavállalóik ezt sokkal kevésbé igazolják vissza. A rugalmasság inkább egyéni, mint szervezeti szinten valósul meg. A részmunkaidő, valamint a home office bevezetése kihívást jelent, a szabadúszókra pedig szinte fekete bárányként tekintenek. A rugalmas munkavégzés elterjedésének útjában elsősorban a bizalomhiány áll, de ez csak egy ok a sok közül – derül ki a Jobsgarden felmérésből, amelyben közel 450 munkavállaló és több mint 200 cégvezető válaszait hasonlították össze egymással.

A legtöbb amerikai nem tudja, hogy az Instagram és a WhatsApp is a Facebooké A megkérdezettek meglehetősen gyengén teljesítettek a Pew Research által végzett tudásteszten, mely az általános technológiai ismereteiket hivatott felmérni. Mindössze 2%-uk válaszolt helyesen mind a 10 kérdésre. A tesztet igyekeztek úgy összeállítani, hogy átfogó képet mutasson a megkérdezettek tudásáról a technológia egyes területein. Volt szó kiberbiztonságról, a közösségi médiáról vagy éppen az általános internetezési szokásokat érintő alapvetésekről. Olyan témákat érintettek, mint az inkognitó mód, a https, vagy Jack Dorsey. A teszten 4272, az USA-ban élő felnőtt vett részt.

Klímatagadókat pénzel a Google Furcsa dolgok derültek ki a Google átláthatósági jelentéséből: a magát nagyon zöldnek feltüntető, 2007 óta szénsemleges vállalat valójában olyan amerikai csoportokat támogat, amelyek komoly klímatagadók, egyiküknek állítólag nagy szerepe volt abban, hogy Donald Trump kihátrált a párizsi klímaegyezményből. A The Guardian cikke szerint a keresőóriás eddig ismeretlen nagyságú összegekkel támogatta többek között a Competitive Enterprise Institute-öt (CEI), amely a globális felmelegedéssel riogatás ellen harcol, és számos olyan kampányt indított már, ami megkérdőjelezi a klímaváltozással kapcsolatos tudományos kutatásokat, és enyhíteni akarja a globális felmelegedés hatásairól szóló híreket.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bernáth Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4967 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: