Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

Októberi Club: Ügyfélközpontú szolgáltatások Új trendek az e-közigazgatás terén Az októberi ITB Clubon, ahol a NISZ Zrt. képviselői, Vetési Iván, ügyfélkapcsolati és szolgáltatási vezérigazgató-helyettes, valamint Pándi Boglárka, szolgáltatásfejlesztési és termékmenedzsment igazgató mutatja be az e-közigazgatás terén megvalósult megoldásokat, azok elterjedtségét és a felhasználók számára nyújtotta előnyét.
Időpont: 2019. október 29., 8:30–10:30
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

TECHNOLOGY

A digitalizáció előnyei felülmúlják a veszélyeket Az új technológiák és azok hatásainak szabályozása mindig a gyakorlat mögött kullog, de most komoly igény van arra, hogy ezt a rést minél inkább szűkítsék – mondja Földháziné Szakács Zsuzsanna, az itelligence ügyvezető igazgatója. Minden ipari forradalom komoly technológiai és gazdasági változásról szólt, amely a társadalom szerkezetében is mérföldkövet jelentett. Nem kivétel ez alól a digitalizáció sem, amelynek alapvető célja a működési hatékonyság növelése – az, hogy kevesebb erőforrással többet tudjunk elérni. Az alkalmazott technológiák, az internettől a robotizációig először a vállalatokat, majd azokon keresztül a társadalmat is átalakítják.

Nagy változások jönnek a fizetéseknél – Mit lép a szabályozó? Az Európai Bizottság idén kezdte el felülvizsgálni az interchange szabályozást, és bár még csak a folyamat elején járunk, az új szabályok alaposan átírhatják a bankkártyapiacot. A kereskedők olcsóbb kártyás fizetésért harcolnak, a kártyatársaságok szerint azonban az interchange díjnak fontos szerepe van a kártyás fizetési modellben. A nagy kérdés, hogy végső soron a fogyasztók is éreznek-e valamit a szabályozói változásokból. A várható változásokról, az ütköző érdekekről Martinovic Borisszal, a Mastercard Public Policy igazgatójával beszélgettünk.

Digitális átalakulás – alakítsuk át üzleti folyamatainkat! Előző cikkünkben arról írtunk, hogy elsőként a cégkultúrával kell foglalkoznunk, munkáltatói márkát kell építenünk ahhoz, hogy vonzó legyen a munkavállalók szemében a cégünknél dolgozni. A digitális átalakuláshoz vezető következő lépés pedig az, hogy felkészüljünk a megváltozott ügyfélelvárásokra. Miért is van erre szükség? Mert folyamatosan, ráadásul egyre gyorsabban változnak ügyfeleink elvárásai és vásárlási szokásai. Az a cég, amelyik változatlanul folytatja tovább működését, úgy ahogyan eddig, hamarosan mellőzött lesz, csökken az ügyfeleinek a száma és kisebb lesz a megrendelés-állománya.

Szakemberhiány korlátozza a mesterséges intelligencia terjedését Meghatározó szerepet kap a mesterséges intelligencia (MI) a vállalatok jövőbeni sikerében világszerte – mutat rá az EY friss kutatása. Az intelligens megoldások, mint például a mobilasszisztensek vagy az ügyfélszolgálati chatbotok jelentősen javíthatják a felhasználói élményt. A hazai cégeknél azonban még csak kezdeti fázisban van az első MI-n alapuló szolgáltatások bevezetése. Az üzleti döntéshozók többsége az Egyesült Államokban már felismerte a mesterséges intelligencia jelentőségét. Tízből nyolc menedzser szerint ennek a technológiai megoldásnak kiemelt szerepe lesz vállalatuk sikerességében – derül ki az EY 500 amerikai felsővezetővel készült felméréséből. 

Így hasznosulnak az üzleti szférában az egyetemi kutatások Egyre szélesebbre nyílik az egyetemi és ipari szféra között lévő kapu annak érdekében, hogy az egyetemi laborokban kidolgozott kutatásokból egyre többet hasznosíthassanak a nagyvállalatok és a kkv-k is a valós, piaci környezetben. Kisgyermekre emlékeztető játékrobot áll az egyik egyetemi labor közepén. Utasításra leül, feláll és köszön. Tényleg élethetű. A kis robot ugyan nem a legintelligensebb algoritmusokkal van felruházva, mégis modellezhetők általa bizonyos robotikai folyamatok. Egy másik asztalon egy robotkar fejlesztése történik, amelyet ipari folyamatokba kívánnak majd integrálni.

Ismét lefeküdt Kínának az Apple Másodjára is kikerült a hongkongi tüntetésekhez mankót nyújtó HKmap.live alkalmazás az App Store-ból. Az Apple néhány napon belül harmadszor gondolja meg magát a kényes ügyben, minden bizonnyal a kínai kormány közvetett nyomására. Legújabb döntésének indoklásában az Apple arra hivatkozik, hogy a szóban forgó app fokozhatja az erőszakot, illetve veszélyezteti a rendőrség munkáját és a közbiztonságot.

Magyar siker az Amazon Web Services-nél Az AWS négy fokozatba sorolja partnereit a szakmai tudás, a forgalom és a referenciák alapján. A felhő-informatikai megvalósítással és üzemeltetéssel foglalkozó TC2 már a harmadik fokozatot szerezte meg, így jelenleg az első és egyetlen hazai Advanced partnere lett az Amazon Web Services-nek. A világ legnagyobb felhőszolgáltatójánál az Advanced partnerség azt jelenti, hogy a cégek eszközöket kaphatnak ahhoz, hogy új megoldásokat hozzanak létre, lehetőségük lesz nagyobb növekedésre, illetve technológiai és sales támogatást kapnak.

5G, mesterséges intelligencia, VR - Mi vár Magyarországra az új világban? Három nap a technológia bűvöletében, az információs társadalmat lázban tartó témák társaságában, a szakma nagyágyúinak tolmácsolásával, a Balaton festői szépségű tópartján – kedden nyitja kapuit az Infotér három napos konferenciája, ahol alfától omegáig minden high-tech topik górcső alá kerül. Sőt, az idén jubiláló eseményen a jövőt is meghatározó bejelentésekről és tech-innovációkról hull le a lepel.

A változó világban a projektmenedzsment állandó A technológiai fejlődés és a gyorsuló világ mellett a projektmenedzsernek is változnia kell, ugyanakkor az állandóságot is ő képviseli. Az új technológiák, a jövő megoldásai minden iparágban megjelentek már; a vállalatok üzleti oldala követelményeket támaszt a technológiával szemben. Egy projektmenedzser feladata az üzleti követelményeket a technológia nyelvére lefordítani, és gyorsan reagálni a változásokra. Megújult tartalommal szolgálja a projektmenedzseri szakma épülését a Magyar Projektmenedzsment Szövetség. Cserna Józseffel, a szövetség elnökével aktuális rendezvényeikről és az igazi projektmenedzser feladatairól beszélgettünk.

Az európai gyártóvállalatok nem tudják eredményesen alkalmazni az okostechnológiákat Bár az okosgyár-technológiák megtérülésével kapcsolatban teljes az egyetértés, a gyártóvállalatok többsége nem használja ki maradéktalanul a lehetőségeket. A teknowlogy|PAC1 vezető európai kutatóintézet által a Fujitsu megbízásából végzett felmérés megerősítette, hogy a gyártóvállalatok többsége a digitális átalakulás korai szakaszában tart. Tekintve, hogy a gyártószektor éppen a gazdasági recesszió időszakát éli, az okosgyárak kialakítása értékes lehetőség lenne a növekedés élénkítésére. Annál is inkább, mert az ilyen technológiákat bevezető gyártóvállalatok 97%-a három éven belül pozitív eredményekről számol be.

A szolgáltatás eladásához több kreativitásra van szükség Az Internet Hungary idei fő témája a játékosság volt, amit a márkák tulajdonosainak is érdemesebb komolyan venni. Nemzetközi példák sokasága bizonyítja, hogy a fogyasztókkal közvetlenebb és kötetlen kapcsolat kialakítása biztosíthatja az elkötelezettség és márkaérték növelését, ezáltal a cégek pénzügyi eredményeit. A digitális térben ráadásul sokkal nagyobb szükség is van a kreatív megoldásokra, hogy az egyre nagyobb kínálatban a márkák fenntarthassák vagy felkelthessék fogyasztóik érdeklődését.

Az állami szuverenitással csatázik a Facebook kriptovalutája Bár az indokok nem teljeskörűen ismertek, de alighanem a reméltnél ellenségesebb hatósági reakciók miatt kilépett a Paypal, és a Mastercard, a Visa és a Stripe is kihátrálni látszik a Libra Szövetségből. Az biztos, hogy a projektnek sokkal komolyabb hatósági kontrollra kell felkészülnie, mint amit az internet világában eddig megszokhattunk. A Libra projekt bejelentéséig az USA szinte bármit elnézett az internetes társaságoknak, jelentős részben azért, mert az ország rendkívül erősen védi és támogatja a szabad információáramlást, de azért is, mert a legbefolyásosabb internetes vállalatok amerikaiak. Az információ szabad áramlásával szemben azonban a pénz áramlását az USA is szigorúan szeretné szabályozni és felügyelni. 

 

HUMAN

Hogyan tarts vezetői meetinget? A meeting tartása avagy értekezlet tartása egy nagyon elfeledett téma Magyarországon. Nagyjából 1000 cégből 1-nél szokták alkalmazni, pedig talán ez a legjobb szervezetfejlesztési eszköz arra, hogy önállóan termelő, hatékony csapatot teremtsünk. Ráadásul nagyon egyszerűen be tudod vezetni a cégedbe. Meetingek tartásával helyre lehet állítani azt, hogy hatékonyabbak legyenek, feszültség nélkül és a közös célon legyen a figyelmük. A legjobb hír az egészben, hogy valóban nagyon egyszerű elérni azt, hogy rendszeresen legyen hetente vagy havonta meeting a cégben. 

Kétfajta tréningprogram van: jó és hosszú A gyorsan változó világ megérintette a tréningek piacát is, előtérbe kerültek az online megoldások és short programok. Minap kapott például egyik kollégám egy kérést, hogy végezzen el egy IT-biztonsághoz kapcsolódó képzést, amelyhez a következő kommentárt fűzték: „The training program should take around 60 minutes”. A kolléga képernyője előtt ülve, közel egy óra alatt sikeresen elvégezte a „tréninget”. A tréning meghódította képzési piacot - mondja Ocskay Szilárd, a NEXON ügyvezető igazgatója, aki a magyar tréningpiac trendjeinek alakulásáról mesélt. Interjú.

A fiatalok szerint a Magyar Telekom lett az egyik legvonzóbb munkahely A kutatást a PwC Magyarország évente megismétli annak érdekében, hogy megismerje és a munkaadókkal is megismertesse a pályakezdő fiatalok munkahelyválasztási preferenciáit. A felmérés során 10 fókuszterületre koncentráltak (például: vállalati kultúra, személyes fejlődés, karrier, transzparencia), melynek eredményeként a megkérdezettek szerint a munkahelyválasztáskor a három legfontosabb szempont a rugalmas munkarend és munkaidő, stabilitás és kiszámíthatóság, valamint az alapbér.

A bizniszbohóc, aki nagyon más akart lenni – Mesés manufaktúrák 3. A Privátbankár.hu a közelmúltban lehetőséget kapott arra, hogy betekinthessen néhány német manufaktúra életébe, elbeszélgessen a vezetőikkel, és választ keressen sikerük titkára. A német tapasztalatok tanulságul szolgálhatnak a magyar műhelyek számára is. Sorozatunk harmadik részében egy szemüvegkészítő manufaktúrát mutatunk be, amelyet egy művészi vénájú bizniszbohóc" futtatott fel. Az IC Berlin az árral szemben úszik – vagy legalábbis ezt hirdeti magáról.

Karrierváltás cégen belül Az új pozíció más nézőpontot is hoz magával, amikor előfordulhat, hogy addig örök igazságnak tartott dolgokat kénytelen az ember megkérdőjelezni" - mondja Bek-Balla László. Ő HR igazgatóból az Erste Bank Digitális Csatornák és Contact Center területének vezetője lett. Cikkünkben olyan HR vezetőket mutatunk be, akik cégen belül maradtak, de más pozíciót töltenek be, amihez ugyanúgy, ahogy a vállalkozásba kezdőknek, új ismereteket kellett szerezniük, és elhagyni addigi komfortzónájukat.

Rájöttek, hogyan vágja tönkre az embert a váltott műszakos munka A váltott műszakos munkarend és az időzónákon átrepítő utazás miatt fellépő jetlag megzavarhatja az ember alvási és emésztési ritmusát, növelve egyebek között a bélfertőzések, az elhízás, a gyulladásos bélbetegségek és a kolorektális daganatok (vastag- és végbélrák) kialakulásának kockázatát. A Washingtoni Egyetem kutatói most azonosítottak egy immunsejtet, a 3-as típusú innát limfocitát (ILC3), amely a bélrendszer normális, egészséges működésének a fenntartásáért felelős. A szakemberek megállapították, hogy az ILC3-sejtekben nagyon aktívak az úgynevezett óragének és a sejtek által végzett immunmolekula-termelés összhangban van az óragének aktivitásával.

Mi zajlik valóban a tréningtermekben? Integratív piaci kihívások, szervezeti játszmák és egyre növekvő tréning igények jellemzik a hazai tréning piacot, miközben hígul a szakma és egyre nehezebb eldönteni ki a jó tréner. JA Communicate Tanácsadó Kft. ügyvezetőjével és vezető trénerével, Bártfai-Jablonszky Andreával arról beszélgettünk, mit tehet ezért a piac és a szakma.

Mit hozhat a Blended Learning a tréning piacon? A téma nagyon foglalkoztatja a HR-es kollegákat, tanulási szakértőket, és minket, trénereket is. Amikor egy bemutatkozó beszélgetésen áttérek a blended tréning témára, mindig felcsillannak a szemek. Igen, ez az irány, a célok közt szerepel, az új generáció ugye, kell az újdonság, mert már mindent láttunk.  Amikor az ügyfelek korai tapasztalataira térünk át - ha van ilyen - a gondterheltség lesz az úr. A programok alacsony kihasználtsága, menet közben lemorzsolódó résztvevők, esetleg a programok hatékonyságával kapcsolatos panaszok. A legnagyobb platformszolgáltatók 7% körüli kihasználtságot mondanak az olyan programokra, melyekre egy adott cég csak előfizet, de nem társul hozzá aktív programmenedzsment.

Munkaadó és munkavállaló: csak együtt működnek A mindennapi munkahelyi ütközetek, érdekellentétek sok energiát emésztenek fel. A stressz és a felgyülemlő látens agresszió csökkenti a motivációt, lojalitást és elindítja a kiégés folyamatát. Ezért a cégek értékes munkatársakat veszíthetnek. A win-lose típusú kommunikációban mindig a győztes érdeke fog érvényesülni, függetlenül attól, hogy az az üzleti sikert szolgálja-e.

Palkovics: Magyarország már nem az összeszerelőüzemek országa Magyarország már nem az összeszerelőüzemek, hanem az innováció országa, ezt mutatják a nemzetközi felmérések is - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter Zalaegerszegen. Palkovics László a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) zalaegerszegi gazdálkodási karán közel egymilliárd forintból kialakított Innovációs és Tudásközpont avatásán beszélt arról, hogy az IMF néhány hete értékelte a különböző országok gyártási rendszereit. A felmérés szerint Magyarország Németországgal azonos szinten áll, ami azt mutatja, hogy ma már nem csak idehozzuk és alkalmazzuk a fejlett technológiát, de képesek vagyunk a továbbfejlesztésre is.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bernáth Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4967 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: