Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

Októberi Club: Ügyfélközpontú szolgáltatások Új trendek az e-közigazgatás terén A személyes ügyintézési csatorna mellett napjainkban egyre kiemelkedőbb szerepe van az elektronikus ügyintézésnek, így a közigazgatással, állammal való kapcsolattartásnak követnie kell a megváltozott fogyasztói szokásokat és piaci trendeket. A felhasználók igénylik, hogy a napi rutinjukhoz hasonlóan hivatalos ügyeiket is ingyenesen, bárhol és bármikor elérhetően és személyre szabottan intézhessék.

Időpont: 2019. október 29., 8:30–10:30
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

TECHNOLOGY

Hogyan készüljünk fel egy DDoS-támadásra? Egy DDoS-támadás valószínűsége körülbelül annyira biztos, mint az adófizetés vagy – morbid hasonlattal élve – a halál eljövetelének valószínűsége: előbb-utóbb bekövetkezik. Éppen ezért érdemes előre felkészülni arra a helyzetre, hogy valaki(k), valamikor, véletlenül vagy szándékosan, de támadni fog(nak) minket ezzel a módszerrel. Mindegy, hogy online aktivista-e (hacktivista) az illető, aki épp akciózik, vagy bűnözői körök, akik egy adatlopást akarnak álcázni egy DDoS-támadás keltette „füsttel”, de akár a szélén, akár a célpont közepén állunk, ha nem vagyunk kellően felkészülve, komoly IT-biztonságbeli gondjaink lehetnek. 

Minden országnak megvannak a kihívásai – a Siemens-vezér a magyarországi állapotokról A gazdasági kilátásokról, a szakemberhiányról, a közbeszerzések elosztásáról, a korrupcióról, valamint politika és üzlet kapcsolatáról is beszélt Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója exkluzív interjúban. A magyar kkv-k alacsony hatékonyságával összefüggésben megjegyezte: a hazai cégeknél még nem igazán érzékelhető a német vállalatokra jellemző hosszú távú szellem, ennek felépüléséhez több generáció kell.

Összeköt és szétválaszt a digitalizáció A digitális technológiáknak fontos szerep jut abban a közdelemben, ami a következő években várható a liberális demokrácia talaján álló nyugati világ és az autokratikus berendezkedésű rendszerek között. A nyugati szabályrendszeren alapuló világrend már nem számít az egész világon igaznak és követendőnek, a liberális demokrácia elvesztette legitimációja egy részét. Számos ország számára Kína fontosabb, az általa képviselt autokratikus berendezkedés pedig vonzóbb, mint az Egyesült Államok vagy az Európai Unió – mondta a MENTA konferencián tartott beszédében Orbán Krisztián, az Oriens alapítója és vezérigazgatója.

Elöntik az e-pénztárcák Magyarországot. 5 fontos kérdés terítéken Hónapokon belül 22 új elektronikus pénztárca jelenhet meg Magyarországon. Apple Pay-t kínál 7 szolgáltató a magyar ügyfeleknek és 6 Android alapú banki mobiltárca is elérhető. Emellett a Revolut, a TransferWise, a Monese és a Curve is kínálja mobiltárcáját a magyaroknak. Jövőre jön a Google Pay, az azonnali fizetési mobiltárcák, de az országhatáron már feltűnt az AliPay és a Samsung Pay is. Jön a bőség zavara. Kinek jó ez?

A magyar IT-szakemberek több mint fele tart attól, hogy kibertámadás éri cégüket Az informatikai szakemberek 67 százaléka az ügyféladatok védelmét tartja a vállalatok előtt álló legkritikusabb kihívásnak – derül ki a Panda Security hazai informatikai szakemberek körében végzett felméréséből, amely arra is rámutatott: a hazai cégek negyedénél nincs kiberbiztonsági kiadásokra elkülönített sor az IT-költségvetésben.

Nagy visszatérésre készül a mobilgyártók egykori nagyágyúja A HTC vezetője, Yves Maitres szerint az okostelefonok piacán még mindig megállnák a helyüket, ezért visszatérnek kezdeti sikereik receptjéhez. Az egykor szebb napokat megélt HTC ma már nem annyira meghatározó az okostelefonok piacán. Bár az elmúlt években még csordogáltak az új modellek, a HTC név ma már sem a médiában, sem a boltokban nem cseng valami jól, a technológia iránt nem különösebben érdeklődés körében sokaknak valószínűleg már nem mond semmit.

Saját Wikipédiát fejleszt Oroszország A Nagy orosz enciklopédia (BRE) elnevezésű projektet 2023-tól indítanák útjára, de már jóval ezelőtt szóba került: megalkotásának szükségességére már 2016-ban az orosz nemzeti könyvtár igazgatója, Alekszandr Viszlij is rávilágított, aki szerint az enciklopédia célja az lesz majd, hogy hazai konkurenciát állítsanak a Wikipédiának. Már abban az évben kormányrendelet született az online enciklopédia kifejlesztéséről. A születendő platform célja a hivatalos indoklás szerint az lesz, hogy megóvja a modern tudományt az „eróziótól” és az internetes felhasználókat a hamis információktól, ezért az enciklopédia feladata az lesz, „megbízható” tudást bocsájtsanak az internet népére.

Megtévesztette a hirdetőit a Facebook A még 2016-ban benyújtott kereset szerint a Facebook hazudott arról az általa megadott időtartam mennyiségről, amelyet a felhasználók a hirdetési videók megtekintésével töltöttek. A vád szerint ezt az időt manipulálta, akár 900 százalékkal növelte a társaság azért, hogy így győzze meg a reklámpartnereit arról, hogy érdemes még több ilyen jellegű szolgáltatást vásárolni tőle. A Facebook ezáltal megtévesztette az ügyfeleit.

Nincs változás: továbbra is ugyanaz a 20 nagyvállalat felel a leginkább a klímaváltozásért Egy friss tanulmány keretében az amerikai Climate Accountability Institute felmérte, melyek azok a vállalatok, amik a leginkább felelőssé tehetők a klímaváltozásért. Nem ez az első ilyen kutatás a témában: a legismertebb, és az eredeti emissziós toplistát szülő szöveget mi is bemutattuk. Gyorsan le is lőjük a poént: az új felmérés ugyanazokat a cégeket találta a legdurvábban légszennyezőnek, mint a két évvel ezelőtti.

KRESZ-módosítás jöhet az e-rollerek miatt Révész Máriusz szerint a gyalogosok jogosan kérik, hogy az elektromos rollerekkel ne száguldozzanak a járdákon. Jelenleg az e-rollereket és segwayeket használókra ugyanazok a szabályok vonatkoznak a KRESZ szerint, mint a gyalogosokra. Révész szerint az elektromos közlekedési eszközök csak a kerékpárutakon közlekedhetnének, de a keskeny szélességű kerékpárutakon az előzésben is problémát okoznak.

 

HUMAN

Kirúgás helyett: passzív leépítés az autóiparban A 30 válaszadó beszállító cég 43 százalékának csökkent a foglalkoztatotti létszáma az elmúlt fél évben, 23 százalékuknál stagnált, 33 százalékuknál pedig nőtt. A megkérdezettek 23 százalékánál történt kismértékű, legfeljebb 15 százalékos létszámleépítés az elmúlt fél évben. „Szembetűnő az elmúlt fél év létszámcsökkenése és a leépítések közötti különbség. Ebből arra lehet következtetni, hogy a cégek passzívan csökkentik a létszámukat. Nem küldik el, egyszerűen hagyják elszivárogni a dolgozókat, a fluktuációval távozók helyére nem vesznek fel senkit” – mondta Csikós-Nagy Katalin a HR-Evolution ügyvezetője.

A játékstreamelési piac átalakulása Ninja üzleti döntésének köszönhető, nem pedig a techcégek hirtelen megvilágosodásának. A Google és a Facebook itt nehezen rúg labdába, az Amazon és a Microsoft viszont egy újabb területen feszül egymásnak. És akkor a tévés streamelés még szóba se került. A Newzoo friss adatait elemezzük a játékközvetítések viharos világának árnyékában.

Erre vágynak a magyar munkavállalók egy felmérés szerint A vállalati gondoskodás a munkaerőpiac egyik fontos eleme, a cégeknek olyan béren kívüli juttatási rendszereket kell működtetniük, amelyek a dolgozók egészségének megőrzésére is fókuszálnak - derült ki a Humánpolitika.com Közhasznú Egyesület és az All You Can Move (AYCM) által életre hívott beneFit Prize-hoz kapcsolódó reprezentatív kutatásából. Az alkalmazottak egyre markánsabb igénye, hogy a munkahelyeken fordítsanak figyelmet az elégedettségre, a jó közérzetre, a mentális és fizikai egyensúlyra.

Rá kell kapcsolni a nyelvtanulásra Bajban lehetnek egyes szakok indításával az egyetemi és főiskolai tanszékek, ha a felvételizők nem hajtanak rá a nyelvtanulásra. Az Oktatási Hivatal felsőoktatási elemzési jelentései szerint ugyanis néhány területen kiugróan magas a nyelvvizsga nélkül jelentkezők aránya. Sok ezer végzett hallgató toporog a diplomaszerzés kapujában is nyelvtudás nélkül: a Tomori Pál Főiskolán például a társadalomtudományi diplomák közel hatvan százaléka beragadt 2018-ban.

Influencer kampányok: sok az elégedetlen hang, elkezdett ereszteni a lufi Magyarországon a cégek 80 százaléka nem elégedett az influencer kampányokkal – derült ki a siófoki Internet Hungary második napján. Az egyik ismert amerikai fotóblogger Tiffany Mitchell, még a nyáron tett közzé az Instagramon néhány fotót a motorbalesetéről. Felmerült a gyanú, hogy az egész csak hazugság volt. Az esete jól mutatja, hogy akár egy hazugnak tűnő bejegyzés is elég ahhoz, hogy a saját közönségük forduljon az influencerek ellen – többek közt erről is szó esett a siófoki Internet Hungary második napján.

Okostelefonon is lehet majd dolgozatot írni az iskolákban Az ország 3500 általános és középiskolájának valamennyi tantermébe vezeték nélküli internetet kötnek be, a munkával jövőre végezhetnek a szakemberek. – A fejlesztés révén lehetővé válik, hogy a diákok az internetről töltsék le az órán a tananyagot, a dolgozatot, akár a saját okostelefonjukon is – mondta lapunknak az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára. Solymár Károlytól megtudtuk azt is, hogy ötezer iskolában az internet is gyorsabb lesz. A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: korábban soha nem volt ilyen horderejű hálózatfejlesztés a magyar közoktatásban.

Nemzetközi sztárparádé a BrandFestival-on A BrandFestival programja a jelen tendenciái alapján vizsgálja a jövő marketingkommunikációs és vállalatvezetési irányait. A rendezvény célja, hogy a nemzetközi márkaépítés világából ismert nagy nevek társaságában, interkulturális közegbe kerüljön a látogató. Itt lesz többek között Indy Saha, a Mckinsey & Company, experience design szakértője, Lexi Jarman, a Financial Times tartalomigazgatója, Paul Kandel, az Intel Sports Group virtuális márkaélmény stratégája és az R/GA London ügynökség képviseletében Iain Preston.

Felejtés és túlélés helyett kreativitás és játék – Ilyen lehet a jövő iskolája? „20 év elegendő lenne ahhoz, hogy Magyarország a progresszív iskolaképek felé induljon el, csak bele kellene már végre vágni” – mondta el Vass Vilmos, habilitált egyetemi docens, aki jelenleg a Metropolitan Egyetem (METU) főállású szakvezetője, fő kutatási területei pedig az interdiszciplináris tantervfejlesztés, a kreativitás pedagógiája, illetve az összehasonlító tantervelmélet. A neveléstudomány szakértőjével hongkongi vendégtanítása előtt többek között arról beszélgettünk, hogy milyen lesz a jövő iskolája Magyarországon; milyen lehetséges szcenáriókat látnak ma maguk előtt a tudósok; mennyiben fogja megváltozni a digitalizáció az oktatás menetét.

Találkozott már patológiás főnökkel? E történetek szereplői sajnos igen Elméletben lehetetlennek tűnik, a gyakorlatban azonban számtalanszor előfordul, hogy valaki problémás, sőt patológiás személyiséggel vezetővé válik. Az emberi értékek és érzelmek háttérbe szorítására épülő vállalati kultúrában kiválóan működnek, az árat viszont a munkatársak és családjaik fizetik meg.

Ma nem létező szakmákra és piacképtelen végzettségekre képzünk Élménytanulás, tapasztalatszerzés, pályaorientáció minderre szüksége van a fiataloknak ahhoz, hogy sikerrel induljanak el a munkaerőpiacon. Utóbbi sikernek az is kulcsa, hogy az oktatási rendszer által nyújtottak és a munkaerőpiac elvárásai közelebb kerüljenek egymáshoz. Az Európai Unióban jelenleg a 15 és 24 év közötti fiatalok 15%-a nem tanul és nem is dolgozik, sőt van olyan tagállam, ahol a fiatalok munkanélküliséges megközelíti a 30%-ot. Magyarországon a legutóbbi KSH adat szerint 10%-os munkanélküliségről beszélhetünk ebben a korosztályban.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bernáth Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4967 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: