Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
diakok
Forrás: palfy-vizugyi.hu

Nemzetközi edukációs projektet és versenyt szervezett a V4 országok iskolái számára a Bay Zoltán Kutatóintézet, melynek döntőjét a Kutatók Éjszakáján rendezték meg Budapesten.

A Nyersanyag-nagykövetek az iskolában (RM@Schools) elnevezésű nemzetközi kezdeményezés EU-s háttérrel, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet nyersanyagokkal foglalkozó tudásközpontjának (EIT Raw Materials) támogatásával indult el 2016-ban. A projekt programjában ma már 11 országból több mint 20 partner vesz részt. Ennek során olyan interaktív tanulási módszert fejlesztettek ki a 10–19 éves korosztály számára, amelyben az iskolai „nyersanyag-nagykövetek” – a témával aktívan foglalkozó szakemberek és tanárok – kísérletekbe, tematikus kirándulásokba és tudománykommunikációs tevékenységekbe vonják be a diákokat.

A program célja, hogy az iskolákban kézzel fogható, interaktív oktatási technikákkal tudatosítsa az újrahasznosítás fontosságát, felkeltse az érdeklődést a nyersanyagokkal kapcsolatos tudományos és technológiai kihívások iránt, támogatva a felelős nyersanyag-felhasználásért elkötelezett új generáció – köztük leendő szakemberek – kinevelését.

Ebből a koncepcióból született meg a Bay Zoltán Kutatóintézet javaslatára és koordinálásában a Visegrádi nyersanyag-nagykövetek az iskolában (Visegrad Raw Materials Ambassadors at Schools) projekt, amely a sikeres kezdeményezést más V4 országokra is kiterjeszti. Lengyelország és Szlovákia partnerintézményeivel együttműködve, a Visegrádi Alap támogatásával a témában versenyt is rendeztek a résztvevő iskoláknak, amelyen a kreatív diákcsapatok egy általuk választott problémakörben végeznek kísérleteket, majd bemutatják az általuk kifejlesztettek eszköztárat és annak hasznosságát.

A budapesti döntőre mindhárom országból a nemzeti előválogatón legjobbnak ítélt csapat utazhatott: Magyarországról a KTM Újbuda Gimnázium, Lengyelországból a skawinai Maria Skłodowska-Curie középiskola, Szlovákiából pedig a kassai Poštavá gimnázium tanulói mérkőztek meg. A döntőre a Kutatók Éjszakáján, a Csodák Palotája Öveges laborjában került sor, ahol a három csapat nemcsak a prezentációját, hanem magukat a kísérleteket is bemutatta. A szakértő zsűri végül a szlovák diákok által kidolgozott, különböző nyersanyagok fizikai és kémiai tulajdonságainak tesztelésére szolgáló „EduRAW” eszköztárat, illetve annak bemutatóját ítélte a legszínvonalasabbnak.

A csapatok helyezéstől függően 500, 300, illetve 200 euró pénzjutalomban részesültek, ezen kívül a résztvevők számos környezettudatos ajándékot, köztük egy hazai startup által kifejlesztett magbonbon meglepetést is kaptak. A diákok által készített bemutatók elérhetők a projekt weboldalán: http://www.bayzoltan.hu/hu/v4-rm-ambassadors/

Bár a verseny idén első alkalommal került megrendezésre, a projekt hosszú távú céljainak megvalósítása érdekében – és főleg a nagy sikerre való tekintettel – a projektgazda Bay Zoltán Kutatóintézet jövőre is meg szeretné szervezni, hogy a régióban ezzel is minél több iskola oktatási tartalmát támogassa.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bernáth Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4967 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: