Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
nemzetkozi_informatikai_diakolimpia
Forrás: itcafe.hu
Az Azerbajdzsánban zajlott Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) jelentették be, hogy 2023-ban – Neumann János születésének százhuszadik évfordulóján – Magyarország rendezheti meg a középiskolások legrangosabb informatikai világversenyét, méghozzá a hazai számítástechnika egyik bölcsőjében, Szegeden. A 2019-es IOI-ról a magyar csapat kiváló eredménnyel, egy arany-, és egy bronzéremmel tért haza.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia döntőbizottsága az idei, azerbajdzsáni verseny zárónapján jelentette be, hogy meggyőzőnek találta a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), a Digitális Jólét Program és a Szegedi Tudományegyetem közös pályázatát, és Magyarországnak ítélte a 2023-as IOI megrendezésének jogát. (Hazánk így éppen a számítógép atyja, Neumann János születésének 120. évfordulóján rendezheti meg az IOI-t.)

Ráadásul a tervek szerint a versenyt Szegeden fogják tartani, a Tisza-parti város pedig a magyar informatika egyik bölcsőjének számít, hiszen a helyi egyetemen már az '50-es években foglalkoztak kibernetikával, ráadásul a Neumann Társaság világszínvonalú informatikatörténeti múzeuma is itt található.

„A 2023-as Nemzetközi Informatikai Diákolimpia megszervezésének lehetősége remek lehetőség Magyarország számára, hogy megmutassa magát a világnak. Az IOI-n sikeresen szereplő diákok számára a legrangosabb külföldi egyetemekre való felvételhez is jó belépőt jelent egy itt szerzett érem, de a világ legnagyobb szoftvercégei is előszeretettel toboroznak diákolimpikonokat. Nem véletlen, hiszen jó eséllyel az elkövetkező évtizedek Steve Jobs-ai, Bill Gates-ei és Neumann Jánosai mérik össze tudásukat ezeken a versenyeken” – mondta dr. Beck György, az NJSZT elnöke.

Az 1968-ban alakult Neumann János Számítógép-tudományi Társaságot a legtöbben az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) képzési program révén ismerik. Ugyanakkor a legjelentősebb hazai és nemzetközi informatikai tanulmányi versenyek és diákolimpiák szervezőjeként, és a diákolimpikonok felkészítőjeként az NJSZT az elmúlt évtizedekben jelentős tapasztalatokra tett szert az informatikai tehetséggondozás területén is.

A 88 ország részvételével zajlott, azerbajdzsáni IOI 2019 a magyar csapat sikerei miatt is emlékezetes maradhat: Tóth Balázs, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulója aranyérmet, iskolatársa, Nagy Nándor pedig bronzérmet nyert a megmérettetésen. A magyar csapat tagjainak felkészítését és irányítását az NJSZT tehetséggondozási szakosztályának munkatársai végezték, csapatvezetőik Erdősné Németh Ágnes, a társaság alelnöke, és Dr. Horváth Gyula voltak.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bernáth Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4967 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: